Apple вчера представи macOS Sonoma, най-новата версия на своята операционна

...
Apple вчера представи macOS Sonoma, най-новата версия на своята операционна
Коментари Харесай

Apple анонсира macOS Sonoma: гейм мод и десктоп поддръжка на уиджети

Apple през вчерашния ден показа macOS Sonoma, най-новата версия на своята операционна система за настолни компютри и преносими компютри на сцената на WWDC 2023. Основните функционалности са поддръжка на уиджети на работния плот и нов режим особено за игра на игри, наименуван „ Game Mode “. Въз основа на тактиката на Apple за стартиране на нови версии през предходните години, актуализацията известна също като macOS 14 би трябвало да бъде налична в бета версия за разработчици в най-скоро време и като обществена бета версия през идващите седмици. Общата наличност се чака по-късно тази година.

Уиджетите могат да бъдат плъзгани от Центъра за вести на работния плот или дейно да бъдат импортирани от iPhone посредством Continuity, в случай че устройството е в същата Wi-Fi мрежа. Те могат да бъдат интерактивни (позволяват ви да отбелязвате детайли от листата със задания, да вземем за пример, или да управлявате възпроизвеждането на мултимедия или обвързваните устройства за образован дом) и са проектирани по този начин, че да изчезват във фонов режим, когато отворите прозорец.

„ Game Mode “ за Mac има за цел да приоритизира достъпа на дадена игра до ресурсите на CPU и GPU, както и да понижи латентността на обвързваните AirPods и Xbox или PlayStation контролерите. Apple твърди, че режимът работи със всички заглавия на операционната система. За да удостовери уговорката си към гейминга на Mac, Apple накара разработчика на игри Хидео Коджима да се появи по време на стрийма, с цел да разгласи, че Death Stranding Director’s Cut ще излезе за macOS.

Видеоконференциите също получават някои усъвършенствания с функционалността Presenter Overlay, която ви разрешава да показвате наличие като слайдшоу зад вас, до момента в който лицето ви остава на екрана. Заедно с набор от реакционни AR резултати, които могат да се задействат по време на диалози, тези функционалности явно могат да се употребяват във всяко приложение за видеоконференции.

macOS Sonoma ще даде и актуализации за уеб браузъра Safari на Apple. Уеб приложенията към този момент могат да действат по-скоро като елементарни приложения за macOS, с поддръжка на вести и опция да ги прикрепяте към Dock/Док. Има поддръжка на профили, тъй че да можете да запазвате бисквитките, историята на сърфиране и групите табове настрана според от това дали ги употребявате за работа или в персонално качество, а прозорците за персонално сърфиране са проектирани по този начин, че да оферират повече отбрани против следене и да се заключват, когато не ги употребявате. Apple също по този начин се стреми да улесни безвредното шерване на пароли и ключове посредством iCloud Keychain/Ключодържател.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР