Apple, Amazon и Alphabet публикуваха разочароващи тримесечни резултати тази седмица,

...
Apple, Amazon и Alphabet публикуваха разочароващи тримесечни резултати тази седмица,
Коментари Харесай

Технологичните гиганти обявиха разочароващи резултати

Apple, Amazon и Alphabet разгласиха разочароващи тримесечни резултати тази седмица, до момента в който Meta Platforms, компанията майка на Фейсбук, се регистрира по-добри от предстоящите доходи, написа Euronews.

Apple регистрира първия си спад на приходите от близо четири години, защото Коронавирус рестриктивните мерки за нейните заводи в Китай свиха продажбите на iPhone по време на решаващия коледен празничен сезон. Продажбите на компанията от 117 милиарда $ за интервала октомври – декември съставляват 5% спад по отношение на същия интервал на предходната година, което е по-рязко надолу по отношение на прогнозите на анализаторите.

Тримесечната облага на Apple понижа до 30 милиарда $, което е спад от 13% на годишна база. Това е първият случай от близо седем години, когато облагите ѝ не дават отговор на пазарните упования.

Apple обаче не е алармирала за желание да прибегне до всеобщи съкращения като своите съперници.

Ние управляваме в дълготраен проект “, сподели изпълнителният шеф на Apple Тим Кук пред анализатори в конферентен диалог в четвъртък. „ Ние влагаме в нововъведения и хора “.
Гугъл е обиден от рекламен спад
Alphabet, компанията майка на Гугъл, също регистрира по-ниска тримесечна облага и леко нарастване на приходите, защото спадът в разноските за онлайн реклама и конкуренцията от страна на съперниците тежат на колоса в търсенето.

Докато общите доходи набъбнаха, приходите от реклама паднаха с близо 4%, а приходите в YouTube понижиха с 8% на годишна база. Това наподобява изплаши вложителите, които накараха акциите на компанията да поевтинеят в търговията след работното време.

Alphabet заяви, че е спечелила 13.62 милиарда $ през тримесечието октомври – декември, което е 34% повече от същия интервал на предходната година. Приходите се покачиха с 1% до 76.05 милиарда $.

Гугъл е изправен пред конкуренция в региона на изкуствения разсъдък от страна на Microsoft, която предишния месец разгласи, че прави „ многогодишна, многомилиардна инвестиция “ в OpenAI – производителят на извънредно известния ChatGPT и други принадлежности, които могат да пишат четим текст и да генерират нови изображения.

Alphabet разгласи предишния месец, че редуцира 12 000 работни места, или към 6 % от работната си мощ, в най-големия си кръг от съкращения до момента. Десетки хиляди работни места бяха съкратени в софтуерната промишленост, до момента в който Microsoft, Amazon, Meta и други компании стягат коланите си пред лицето на помрачаващата се икономическа вероятност.
Amazon и Meta понижават разноските
Amazon също регистрира по-лоши от предстоящите облаги за четвъртото тримесечие и предизвести, че оперативната им облага може да падне до нула през настоящото тримесечие, защото спестяванията от съкращения не компенсират финансовото влияние на клиентите, ограничаващи разноските на фона на високата инфлация.

Приходите обаче надминаха упованията, подсилени от продажбите в звеното за облачни калкулации AWS.

Онлайн търговецът понижава разноските и съобщи предишния месец, че повече от 18 000 чиновници, изключително в отделите за търговия и човешки запаси, ще изгубят работата си.

Meta, която регистрира резултатите си в сряда, също беше наранена от спада на пазара на онлайн реклама и конкуренцията от съперници като TikTok. Но нейните тримесечни доходи надминаха приглушените упования на анализаторите, а вложителите приветстваха хода на компанията да понижи прогнозата си за разноските тази година.

Ходът на Meta да овладее разноските бележи трагична смяна за компания, която е похарчила милиарди, с цел да трансформира визията си за футуристичната метавселена в действителност, даже до момента в който главният ѝ бизнес се разклаща от мощната конкуренция и слаб рекламен пазар.

Икономиите се чака да дойдат от съкращенията на 11 000 работни места, оповестени от Meta през ноември, както и от проекти за по-ниски разноски за създаване на центрове за данни и дейности за отричане на неключови планове.

Акциите на Meta затвориха с към 23% растеж в четвъртък.

Обещанието, че 2023 година ще бъде година на успеваемост, постоянно е било евентуално да се окаже добре за вложителите, загрижени за щедростта на разноските, ориентирани към недоказания капацитет на метавселената “, сподели Ръс Моулд, капиталов шеф в AJ Bell.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР