„Аполо 15 е деветата пилотирана мисия от програмата Аполо и

...
„Аполо 15 е деветата пилотирана мисия от програмата Аполо и
Коментари Харесай

На този ден: Мисията “Аполо 15“ каца на Луната

„ Аполо 15 " е деветата пилотирана задача от програмата " Аполо " и четвъртата задача, кацнала Луната. Стартът е даден на 26 юли, а кацането е на 30 юли.
Тогава за пръв път е употребен лунар роувър и за пръв път е изследвана лунната повърхнина отвън лунно море. С помощта на лунното возило са изминати общо 27.9 км и са събрани и доставени на Земята 77 кг проби от лунната почва.Прочетете още
По пътя назад към Земята водачът на командния модул Алфред Уордън направи първото излизане в открития Космос в междупланетното пространство, с цел да демонтира и прибере сниманите фотофилми.

При приводняването не се отваря един от главните спирачни парашути, само че това не оказва съдбовно влияние върху екипажа.

Масата на кораба в орбита е 140 510 кг, което и до днешни дни е най-голямата маса, изведена в орбита благодарение на една ракета притежател.

Командният модул се намира в Националния музей на Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Дейтън, щата Охайо.

1858 година британският откривател Джон Спик открива езерото Виктория в Африка.

То е най-голямо езеро от Великите Африкански езера и е на трето място измежду всички езера в света (след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка) и на второ – измежду сладководните езера. Общата повърхност на източноафриканските езера (Виктория, Танганайка и Малави (Нияса) е над от 170 000 кв.км.

Английският откривател Джон Ханинг Спик служи като офицер в Индия и подхваща в Хималаите и Тибет минералогически и зоологически проучвания. През 1856 година отпътува за Централна Африка. Когато открива езерото Укереуе, което той назовава Виктория, пътешественикът го счита за източник на р. Нил.

Езерото Виктория е най-голямото тропическо езеро в света, то е относително плитко – най-голяма дълбочина е 84 м, при междинна – 40 м. Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова котловина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Има брегова линия с дължина 3440 км и повече от 3000 острова, доста от които са обитаеми.

1930 година в Монтевидео тимът по футбол на Уругвай печели Световното състезание по футбол, като побеждава Аржентина с 4:2. Това е първият международен първенец по футбол.

Идеята за провеждането на международен конгрес по футбол набира известност няколко години по-рано. След невероятния триумф на футболния шампионат по време на Олимпиадата в Париж през 1924 година и Холандия 1928 година, членовете на ФИФА се събират и вземат решение да основат шампионат Световна купа или Световно състезание.

Първенството се организира в южноамериканската страна Уругвай в интервала от 13 юли до 30 юли, като това е единственият случай, в който се организира в един единствен град – столицата на Уругвай. За тази първа футболна среща на международно равнище е издигнат и футболният стадион „ Ещадио Сентенарио”.

13 тима се съгласяват да вземат участие в конкуренцията. Седем тима от Южна Америка плюс четири от Европа дружно с Мексико и Съединени американски щати. Някои европейски страни се отхвърлят поради огромното разстояние към Уругвай. Единствените, които се съгласяват, са Франция и Белгия, които са създателите на ФИФА дружно с Югославия и Румъния.

Любопитен факт е, че трите страни без Югославия пътуват дружно към Уругвай. Пътешествието им лишава към две седмици с парахода „ Конте Верде”, с цел да стигнат до Южна Америка. Заедно с тях на кораба пътува и президента на ФИФА Жул Риме, който носи първият трофей – „ Златната богиня на победата” (или „ Златната Нике”).

До финала доближават тимовете на Уругвай и Аржентина. Съперничеството сред тези два тима е първото дерби или първото „ класико” измежду футболните почитатели. Уругвай несъмнено има най-хубавия тим и считан за любимец като хазаин. Урусите са спечелили последните два футболни шампионата в олимпийските игри 1924 и 1928 година Аржентина прави усещане с големия си боеприпас от нападатели, които обичат да играят грубичко. Гилермо Стабиле става голмайстор на шампионата със своите 8 гола.

Уругвайци и аржентинци желаят да играят със личните си топки на финала. Съдията взима революционното решение – първото полувреме да се играе с топката на Уругвай, а второто с топката на Аржентина.

Финалната среща предлага изключителна драма. Уругвай повежда и 90 000 на трибуните избухват, преди Аржентина да обърне резултата в края на първото полувреме. След това Уругвай излиза видоизменен и съумява да изравни след страхотна офанзива и технично отиграване с пета за паса преди гола. Малко по-късно Уругвай повежда, а в края на мача Кастро бележи четвърти гол. Веднага след него се чуват изстрели на стадиона. Полицията незабавно търси кой е стрелял, само че не излиза наяве дали патроните са били ориентирани към футболиста Кастро, който получава закани предния ден преди мача.

„ Сентанарио” изпада в делириум след последния съдийски сигнал. Цял Уругвай ликува единствено 12 дни след формалната 100-годишнина от освобождението. Уругвайците към този момент си имат нов народен празник. Всички остават извънредно удовлетворени от програмата за Мондиала и взаимните тържества за избавление.

Не такова е настроението в Аржентина. Феновете стартират да чупят и да вършат проблеми с полицията. Посолството на Уругвай в Буенос Айрес е потрошено за нула време от хвърлените камъни. Аржентина и Уругвай прекъсват връзките си за две години, а Копа Америка е закрит за пет години, до момента в който се уталожат пристрастеностите от първата международна купа. Това е едно положително начало типично по южноамерикански.

1932 година в Лос Анджелис се откриват Десетите олимпийски игри. Игрите не престават до 14 август, за първи път е въведено осъществяването на народен химн в чест на спечелилите.

Игрите се организират по време на Голямата меланхолия, което води до доста дребен брой участващи страни и спортисти, заради невъзможността да платят билетите си до Съединени американски щати. Само 24-ма бразилски спортисти да вземем за пример от общо 60 приключват олимпиадата. Бразилия е в доста влошено икономическо положение и единственият метод да изпратят спортистите си в Лос Анджелис, се оказала опцията да ги натоварят на транспортен съд, пренасящ 25 тона кафе.

Въпреки това парите, изхарчени за образуване на олимпиадата, надвишават 1 млн. $, което е връх по това време. Лос Анджелис е единственият претендент за хазаин на игрите, като преди този момент не е утвърден през 1924 и 1928 година За тези игри за пръв път в историята на противоречивия конгрес е издигнато олимпийско село. В него са настанени всички участващи мъже, а дамите били подслонени в хотел.

Любопитен факт е, че президентът на Съединени американски щати – Хърбърт Хувър, не участва нито един път на олимпиадата, което го прави първият държавен глава неуважил олимпийските игри.

1945 година американският крайцер „ Индианаполис” е потънал от японска подводница. Неговото потапяне се трансформира в най-смъртоносната загуба на индивидуален транспортен съд в историята на военноморските сили на Съединени американски щати. Крайцерът е втория транспортен съд, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана. Поръчан е на 31 март 1930 година от „ Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси; пуснат на вода на 7 ноември 1931 година и е доставен на филаделфийския боен кей на 15 ноември 1932 година

На 26 юли 1945 година крайцерът доставя значими елементи за първата атомна бомба предопределена за пердах („ Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на Съединени американски щати в Тиниан.

На 30 юли 1945 година, 14 минути след среднощ, до момента в който крайцерът се намира във Филипинско море, е нападнат от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж почти 300 потъват с „ Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и непрекъснати офанзиви от акули, до момента в който чакат да бъдат избавени. Оцелелите се носят по повърхността без избавителни лодки и храна.

Оцелелите са видяни инцидентно четири дни по-късно, като до тогава остават единствено 316 души. „ Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на Съединени американски щати през Втората международна война.

През август 1945 година атомният товар, който транспортира „ Индианаполис”, унищожава изцяло два японски града.

1966 година тимът на Англия печели Световното състезание по футбол, като побеждава на финала тима на Федерална Република Германия с 4:2 след продължения. Англия е хазаин на това състезание, което остава в историята с присъединяване на куп велики играчи като Еузебио, Гаринча, Пеле, Джеф Хърст, Франц Бекенбауер, Флориан Алберт, Лев Яшин и доста други.

Отбори от Африка не вземат участие, а Северна Корея се трансформира в първата азиатска страна, прескочила груповата фаза на Мондиал. Най-изненадващите отсъстващи страни на Световното в Англия са финалистът от предходното състезание през 1962 година Чехословакия и полуфиналистът оттогава Югославия. Португалия се класира за първи път на Световно, като воденият от Еузебио народен тим слага връх за най-хубаво показване при дебют, финиширайки на трета позиция.

Шампионатът в Англия се помни като един от най-вълнуващите и поради свадите, несъгласията и сензациите. Форматът е характерен за времето си – 16 тима, разпределени от 4 групи по 4, като за победа се присъждат 2 точки.

Големият воин на Мондиал 1966 обаче не е Джеф Хърст (играещ в Уест Хям), вкарал хеттрик за „ Трите лъва” във финала, нито топ реализатора с 9 попадения Еузебио. Кучето Пикълс откри откраднатата международна купа „ Жул Риме” обгърната във вестник в шубраци някъде из Лондон и избави домакините от унизително леке в историята им.

До финалите доближават тимовете на Англия и Федерална Република Германия. 96 924 фенове изпълват трибуните на стадион „ Уембли”. Домакините печелят с 4:2, Джеф Хърст влиза в историята като единственият отбелязал хеттрик в мач за международната купа, въпреки вторият му гол да е най-дискутираният. Топката се удря в горната греда и тупва на голлинията, само че реферите присъждат попадението за 3:2 в 101-ата минута на мача. В 120-ата Хърст взема решение всичко с мощно воле и праща цялата нация в делириум. Кралица Елизабет връчва трофея на новите международни първенци от Англия.

1973 година фармацевтичната компания „ Дистилърс”, която създава медикамента талидомид във Англия, се съгласява да изплати над 20 млн. лири отплата на родените с недостатъци деца.

През 1958 година немски вестник разкрива, че мистериозната вълна от новородени със сходни увреждания най-вероятно се дължи на необятно известното успокоително талидомид. Преди да бъде изтеглено от продажба лекарството се продава в близо 50 страни. Когато през ноември 1961 година излиза наяве, че продуктът дава тежки странични резултати, производството му е спряно. Но непоправимите провали към този момент са нанесени.

Талидомид е мощен седатив и доста дами го взимат в ранна бременност, защото по наставление оказва помощ за облекчение на утринното гадене. В същото време обаче те не подозират, че резултатът върху неродените им деца е унищожителен – крайниците не могат да се развият обикновено, а в някои случаи това се случва и с очите, ушите и органите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР