„Апокалиптично е“: Хората скачат в океана, за да бягат от горските пожари в Мауи, докато пациентите препълват болниците и 911 е отрязан

...
Горските пожари, които бушуват извън контрол в Мауи, са толкова
Коментари Харесай

Горските пожари, които бушуват извън контрол в Мауи, са толкова катастрофални, че някои жители се хвърлят в океана, за да избягайте от пламъците.

Дори екипите за спешна помощ може да не са в състояние да помогнат, тъй като адът – подхранван отчасти от урагана Дора – е прекъснал услугите и комуникациите на 911 в Мауи.

„911 Долу е. Клетъчната услуга не работи. Телефонната услуга е прекъсната“, каза лейтенант-губернаторът на Хавай Силвия Люк пред CNN в сряда сутринта.

„Нашата болнична система на Мауи е претоварена с пациенти с изгаряния, хора, страдащи от вдишване.“

Бедствието също е унищожило електрозахранването на около 14 000 домове и предприятия в Мауи, според PowerOutage.us.

Клинт Хансен засне видео с дрон във вторник вечерта, което показва горски пожари, разпространяващи се на север от Кихей.

„Лахайна е опустошена“, каза Хансен пред CNN. „Хора, скачащи в океана, за да избягат от пламъците, спасени от бреговата охрана. Всички собственици на лодки са помолени да спасяват хората. Апокалиптичен е.“

Десетина души бяха спасени близо до Лахайна, след като „влязоха в океана поради условия на дим и пожар“, казаха бреговата охрана и служители на окръга. „Индивиди бяха транспортирани от бреговата охрана до безопасни зони“, казаха служители на окръг Мауи.

И не е ясно накъде ще се насочи бедствието след това.

Пожарните служители на Мауи предупредиха, че вятърът е непостоянен , труден терен, стръмни склонове и намаляваща влажност, както и посоката и местоположението на условията на пожара, затрудняват прогнозирането на пътя и скоростта на горския пожар, според служители на окръг Мауи.

„Пожарът може да бъде на миля или повече от къщата ви, но след минута или две може да бъде в къщата ви“, каза помощник-шефът на пожарната в окръг Мауи Джеф Гизи. „Горящи материали във въздуха могат да запалят пожари на голямо разстояние от основното тяло на огъня.“

Стена от пламъци унищожи бизнеси на Фронт Стрийт – основна туристическа ивица в историческия град Лахайна на Мауи, филиал на CNN Hawaii News Now съобщава.

„Сградите от двете страни бяха погълнати. В този момент нямаше пожарни коли; Мисля, че пожарната беше претоварена“, каза собственикът на фирма Алън Дикар пред изданието. „Това е най-важната бизнес улица на Мауи.“

Историята продължава

На други места на острова пожарът в Upcountry се оценява на около 1000 акра, според служители на окръга. Причината за пожара беше неизвестна.

Дора, мощен ураган от категория 4 с постоянни ветрове от 130 mph, беше на около 740 мили югозападно от Хонолулу към късния вторник (5 сутринта ET сряда), националният ураган Център каза. За Хаваите не е имало наблюдение или предупреждения за урагани.

Докато Дора пътува на юг от островите, силна система с високо налягане остава в сила на север. Зоната на високо налягане в комбинация с Дора произвежда „много силни и разрушителни ветрове“, каза Националната метеорологична служба.

Очакват се ветрове със скорост до 60 mph през цялата нощ, след което започват да намаляват през ден в сряда.

„Тези силни ветрове, съчетани с ниски нива на влажност, създават опасни метеорологични условия за пожари, които ще продължат до сряда следобед“, каза метеорологичната служба.

До сряда следобед, зоната на високо налягане, както и Дора, ще се отклонят на запад, позволявайки на ветровете да утихнат.

Два горящи пожара горяха във вторник на Големия остров, казаха официални лица в съобщение за новини, единият на север Област Кохала, а другата в област Южна Кохала. Някои жители бяха под задължителна заповед за евакуация, тъй като прекъсванията на електрозахранването се отразяваха на комуникациите, се казва в съобщението.

Люк, който действа като губернатор, докато губернаторът Джош Грийн пътува извън щата, издаде извънредна декларация, свързана с пожарите във вторник.

„Ние следим отблизо горските пожари, причинени от силните ветрове на урагана Дора“, каза Люк в изявление. „Безопасността на нашите жители е от първостепенно значение и тази спешна декларация ще активира Националната гвардия на Хавай, за да подкрепи спешните служби в засегнатите общности.“

Грийн е бил напълно информиран за Дора и нейните въздействия, според съобщение за новини.

„Лейтенант-губернатор Люк има пълната ми подкрепа“, каза Грийн. „Мислите ми са с жителите и предприятията, засегнати от урагана Дора.“

В континенталната част на САЩ пожар във вторник в Cedar Park, Тексас, унищожи една жилищна сграда, повреди други и наложи заповеди за евакуация. Пожарът е овъглил около 50 акра в предградието на Остин.

Ая Еламруси, Крис Бойет, Дженифър Грей и Кели Макклиъри от CNN допринесоха за този доклад.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт в CNN.com

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР