Апокалипсис не се очаква. Това е накратко отговорът на въпроса

...
Апокалипсис не се очаква. Това е накратко отговорът на въпроса
Коментари Харесай

След края на специализираното правосъдие

Апокалипсис не се чака. Това е в резюме отговорът на въпроса какво ще се случи след закриването на профилираното наказателно правораздаване. Като всяка тематика, която е на фокуса на политическото опълчване, и тази се замъгли от диаметрално противоположни изказвания на поддръжниците и съперниците на промяната. Покрай разногласието за спецправосъдието се изрекоха доста лъжи. А за съответната оценка са значими две неща - правилни обстоятелства и елементарна логичност.
Още три месеца живот
Спецправосъдието в действителност ще продължи да действа тъкмо три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. Едва от идващия ден Специализираният углавен съд (СНС), Апелативният профилиран углавен съд (АСНС), Специализираната прокуратура (СП) и Апелативната профилирана прокуратура (АСП) ще бъдат закрити. През тези три месеца съдиите, прокурорите и следователите от спецзвената ще продължат да работят в тях, само че в това време ще бъдат преназначени в общите съдилища, прокуратури и следствени отдели, считано от края на тримесечния период. Всички висящи каузи, чието разглеждане всъщност е почнало в спецсъдилищата, следва да бъдат догледани от същите правосъдни сформира.
Преназначаване на спецмагистратите
Законът и сега гласи, че при закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи Висшият правосъден съвет (ВСС) разкрива съответни длъжности в различен еднакъв по степен орган на правосъдната власт, по опция в същия апелативен регион, и без да организира конкурс преназначава в тях съдиите, прокурорите или следователите от закритите звена. В правосъдната система не може да бъде уволнен магистрат заради редуциране на щата да вземем за пример, тъй като там работи правилото на несменяемост - след навършване петгодишен стаж като арбитър, прокурор или следовател и след атестиране магистратът става закрепостен до пенсия. Дотогава може да напусне системата поради оставка или трайна фактическа неспособност да извършва отговорностите си, навършване на 65-годишна възраст, както и да бъде отхвърлен поради тежко дисциплинарно нарушение или присъда от затвор за съзнателно закононарушение. Несменяемостта е гаранция за самостоятелност на магистратите, защото ги освобождава от терзанието, че ще бъдат уволнени за неугодни решения.

В случая на магистратите в спецсъдилищата се дават две благоприятни условия. Първата е в 14-дневен период от обнародването на закона да изискат да бъдат върнати на предходните си длъжности, които са заемали преди назначението им в спецорганите. Тези от тях, които не подадат заявление за връщане на предходните длъжности, ще бъдат преназначени на новоразкрити длъжности в съответни правосъдни звена: магистратите от спецсъда и спецпрокуратурата - в окръжни съдилища и окръжни прокуратури, а тези от апелативните спецзвена - в съответни апелативни структури. За задачата съответната гилдия на Висш съдебен съвет има нов 30-дневен период, в който да разкрие места в съответни съдилища, прокуратури и следствени отдели при отчитане на степента на натовареност там и предвид на избрани оптимални квоти.
Реклама
Законът планува, че в един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития СНС и до една трета от съдиите от закрития АСНС. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от Апелативната профилирана прокуратура. В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от следствения отдел на Специализираната прокуратура. Квотите бяха избрани, с цел да не се основава ядро от спецмагистрати в нито едно от звената, където се преназначават, или иначе казано - целият профилиран съд да се реалокира в Софийския градски съд (СГС), а Апелативният профилиран съд - в Софийския апелативен съд (САС). Съответно - и при прокуратурата. Друг е въпросът, че целият резултат на квотните ограничения може да бъде премахнат, като същите магистрати, без значение къде са преназначени, бъдат командировани в Софийски градски съд, надлежно в САС или пък из столичните прокуратури., в САС 1/3 от съдиите са командировани с еднолична заповед на ръководителя Даниела Дончева по неразбираеми критерии.

В последна сметка става въпрос за преназначаване на общо 33 съдии (22 от Специализирания углавен съд и 11 от Апелативния спецсъд), 66 прокурори (45 в СП и 21 в апелативната спецпрокуратура) и 33 следователи. Това не е огромно число на фона на към 5000 магистрати в България.

Критериите за това кой къде да бъде преназначен ще се дефинират от Висш съдебен съвет, а самото предопределение ще е от деня на закриването на спецправосъдието, т.е. три месеца след обявяване на закона. Изрично законът разгласи, че всички магистрати от спецзвената резервират ранга и възнагражденията си, без значение къде са преназначени.
Висящите каузи могат да бъдат провалени единствено от сегашните спецсъдии
Един от главните причини на опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи против закриването на спецсъдилищата беше, че висящите каузи пред спецсъдилищата ще би трябвало да стартират изначало, заради което доста от тях ще бъдат прекъснати по отминалост. Всъщност единствените, които могат да саботират делата в спецправосъдието, са съдиите от спецсъдилищата , на които законът предписва ясни правила, с цел да си доизгледат висящите каузи, чието разглеждане всъщност е почнало.
Единствено от спецсъдиите зависи дали ще доизгледат висящите каузи, или ще саботират промяната в нарушаване на закона. Реклама
В наказателното правосъдие работи правилото на непроменяемост на състава - делото се преглежда от еднакъв състав на съда от започването до завършването на правосъдното съвещание на една инстанция. Когато някой член от състава на съда не може да продължи да взе участие в гледането на делото (поради гибел, несъответственост, присъда и др.) и се постанова да бъде сменен, правосъдното дело стартира изначало. Точно затова законът планува ясни правила, по които делата в спецсъдилищата да бъдат довършени от същите правосъдни сформира, назначени или командировани в Софийския градски съд (СГС), надлежно - в Софийския апелативен съд. Делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, се изпращат на съответните окръжни/апелативни съдилища съгласно новата подсъдност. Разпоредителното съвещание е самобитен първи стадий от правосъдното съвещание на първа инстанция, на което се установи дали са налице основанията за насрочване на делото в същинско правосъдно съвещание, или са налице нарушавания, поради които делото би трябвало да бъде върнато на прокуратурата. Неприключилите досъдебни производства в спецпрокуратурата се изпращат на съответните окръжни прокуратури по подготвеност, като в досъдебното произвеждане няма условие за непроменяемост на персоналния състав на проверяващите и всички дейности по следствието си остават годни.

По данни от началото на април общо висящите каузи, които подлежат на доразглеждане, са 156, от тях - 21 каузи, на които е даден ход всъщност в АСНС, и 135 каузи с извършено разпоредително съвещание в СНС . Числото не е огромно, като се има поради и броят на съдиите в тези съдилища, а изключително заканите за безпорядък след закриването на спецправосъдието.

Точно в този подтекст заваляха заканите, че всеобщо съдиите от спецсъдилищата ще си създадат отводи по делата и те ще би трябвало да стартират изначало, което ще заплаши изобщо приключването им преди безспорната отминалост.
" Твърдението на някои съдии от Специализирания съд, че ще се отведат от делата, в случай че съдът бъде закрит, съгласно мен директно опонират на член 29 от Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като там няма такова съображение за отказ. Подобни отводи ще бъдат незаконни и освен това - отвод от правораздаване ", разяснява за " Капитал " зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев, който е углавен арбитър с дълъг стаж. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Неща 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Всъщност сходна закана, отправена от някои спецсъдии, за отказ без значение от събитията, си е откровена поръчка за целеустремен бойкот на тази промяна, което е съображение за интервенция на инспектората. Нагорещените страсти изобщо не могат да са опрощение за изказвания като изказванието на една спецсъдийка, че за десетте години, до момента в който съдиите от спецсъда правораздавали, те се изучили (тепърва!) по какъв начин става това и проведената престъпност с наслада ще ги одобри. Подобно изявление приказва за цялостна липса на интегритет, а това не е маловажно, в случай че и отсега нататък развиването на делата ще зависи единствено от тези съдии.

По значителното е, че и досега всички решения на Висш съдебен съвет, с които се преназначават наказателни съдии на други длъжности, съдържат категорично обвързване на преназначените " да довършат започнатите с тяхно присъединяване наказателни каузи, на които е даден ход на правосъдното разследване, както и да изготвят правосъдните актове по оповестените за решение каузи " - каквато е употребяваната общоприета формула. В този смисъл условието на закона преназначените съдии от спецсъдилищата да си довършат делата по никакъв метод не е някакво изключително скимване, а нещо изцяло подразбиращо се.

Предположението, че някои от делата могат да свършат с преустановяване заради изтекла безспорна отминалост, тъй като ще се забавят поради промяната, юристи дефинираха като нонсенс. " Абсолютната отминалост за закононарушенията, които са подсъдни на спецсъда, е най-малко 15 години ",. Ако такова дело бъде прекъснато по отминалост, то няма да е поради закриването на спецправосъдието, а тъй като повече от 15 години се е влачило в спецпрокуратурата и спецсъда. Столични юристи разясняват, че е мит изказванието, че делата в спецправосъдието се движат бързо. Има образци за забавени каузи, при които даже и пословично бавният съд в Страсбург се оказва по-експедитивен от нароченото за бързо българско спецправосъдие. Публично известни образци са неоправдателните решения на Страсбург по жалбите на подсъдимите предприемачи и Евгения и Николай, като и двете решения са за тежки нарушавания на базисни стандарти от спецпрокуратурата и спецсъдилищата и са индикация, че профилираното правораздаване е целеустремено преднамерено и репресивно.
Нова подсъдност на делата
Занапред делата за закононарушения, които досега са от подготвеност на спецсъда, ще се гледат от Софийски градски съд (който получава специфична компетентност) и съответните окръжни съдилища по разпоредбите на локалната подготвеност. За Софийски градски съд остават делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от депутати, магистрати и други лица с имунитет, министри, както и делата за закононарушения против републиката.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
" Един от причините против закона бе, че в случай че се закрие профилираното правораздаване, ще бъде доста мъчно, съвсем невероятно да се работи против проведените незаконни групи (ОПГ) заради локалните им обвързаности с представители на правосъдната власт на локално равнище. Всъщност и преди основаването на профилираните структури има неоправдателни присъди за този тип престъпност, освен това значително, само че аз ще дам единствено три образеца. Делото " Килърите " - ОПГ за убийства, отвличания, изнудвания, водено от Окръжна прокуратура - Шумен, постановена неоправдателна присъда в Окръжен съд - Шумен, с доста тежки присъди от пожизнен затвор, доказани от Апелативен съд - Варна, и от Върховен касационен съд. Делото " Наглите ", водено от Софийската градска прокуратура и Софийски градски съд, след това в САС, доказано от Върховен касационен съд. Делото за атентата в Сарафово по досъдебно произвеждане на Окръжната прокуратура - Бургас, и така нататък ", разяснява Емил Дечев.

Извън всичко това цялото развиване на сюжета зависи и от още от едно изискване - декларираното от основния прокурор Иван Гешев желание да сезира Конституционния съд (КС) с новия закон, който съгласно него вкарва лустрация на магистратите. Сезирането на Конституционен съд може да стане след обнародването на закона, а за произнасянето на съда няма период.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР