Аплаузи за контрола на главния прокурор“. Това заяви зам.-председателят на

...
Аплаузи за контрола на главния прокурор“. Това заяви зам.-председателят на
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Конституцията е статукво, което ние пазим

Аплаузи за „ контрола на основния прокурор “.

Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев в имитация по време на дебатите по измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от кабинета в оставка. Те плануват европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в Прокуратурата на Република България, което е в нарушаване на Конституцията. Според плана административните функционалности на началник се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор, чиито административни функционалности се лимитират до назначение на чиновници и оперирането с финансови средства. Структурата ще разполага с бюджетни средства, което я прави независима, а това не може да бъде въведено с смяна в Закона за правосъдната власт. Може да стане единствено с корекция в Конституцията, и то направена от Велико народно събрание, изясни в хода на полемиката зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Какъв е дискурсът на обществения спор, попита Цонев залата. И съобщи: „Ако това е дискурсът на една група от обществото, а не на болшинството, да, тази група е условно 100, 200, 300, 1000 души. Ако дискурсът е би трябвало ли да се заобикаля Конституцията, тъй като там, а не някъде другаде са избрани функционалностите на основния прокурор и организацията на активността на прокуратурата, дано да го изясним.“.

Ако обаче дискурсът е да сътворяваме опити да заобикаляме конституционни органи и техните пълномощия посредством закони, аз настоявам, че има и подобен дискурс в обществото и в тази зала. И ще ви дам образец. По същия метод ли ще говорите от тази естрада за проектозакона за КПКОНПИ? И там ли няма опит за заобикаляне, сподели още Йордан Цонев.

Когато приказваме за статуквото, Конституцията е статукво и ние пазим това статукво – Конституцията. И в случай че желаеме да го променим, го вършим по надлежния метод, който ние предложихме, продължи Цонев. Движение за права и свободи още през януари внесе план за промени в главния закон на страната, осигуряващи опция основният прокурор на бъде разследван.

„Призовавам да мислим за магистралните пътища за промени, а не за заобиколните“, безапелационен бе Цонев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР