Апетитните парчета от сочната баница за ГЕРБ, за Промяната“… горещите

...
Апетитните парчета от сочната баница за ГЕРБ, за Промяната“… горещите
Коментари Харесай

Сочна баница за ГЕРБ, за „Промяната“… горещи картофи

Апетитните части от сочната баница за ГЕРБ, за „ Промяната “… горещите картофи. Такъв извод може да се направи от журналистическото изследване на вестник „ Уикенд “ за разпределянето на ведомства и постове в сглобката след ротацията. Ето какво пишат сътрудниците:

Сякаш през деветте месеца ръководещите не бяха наясно, че ги чака ротация и към този момент две седмици не могат да решат по какъв начин да върви разпределението на управническата баница. Уж плавна и разказана в детайли, рокадата на най-високия властови етаж в страната се трансформира в среднощни диспути на закрити врата, гробно безмълвие пред обществото и секрети сделки и пазарлъци. И нищо не е дефинитивно – обстановката се мени съвсем на всеки час.

До сряда вечерта двата преговорни екипа на ГЕРБ – „ дребната коалиция “ не бяха излезли със стиснати ръце за ново държавно управление, а президентът Румен Радев натисна педала и даде мандата на първата политическа мощ – партията на Бойко Борисов. Така Мария Габриел, която се чака да е министър председател, и партията, която я поддържа – ГЕРБ, имат тъкмо една седмица да финишират пазарлъка, защото с връчването на мандата стартира да тече срокът за осъществяването или за неизпълнението му. До този миг съгласно осведомени на масата пред двата екипа е имало няколко съществени конфликта, измежду които обаче не изпъквало името на Асен Василев, а това на Министерство на вътрешните работи шефа Калин Стоянов.

ПП-ДБ от дълго време желаят той да си тръгне, но той има съществено рамо в лицето на ГЕРБ, и както се приказва, на Движение за права и свободи, които към този момент са фактор в държавната власт, в случай че и да нямат свои фрагменти. Според осведомени даже се завъртяла интригата, че Бойко Борисов ще преглътне оставането на Асен Василев като финансист №1, в случай че сътрудниците благословят оставането на министър Стоянов.

От ГЕРБ съгласно депутати, разговаряли с дамите от преговорния екип, надделявали над настояванията на съдружните сътрудници и описват, че партията на Борисов е поставила ръка на министерствата на външните работи, енергетиката, районното развиване, земеделието, спорта, туризма и стопанската система. Партията желала и промяната на военния министър Тодор Тагарев, само че на този стадий там няма „ сделка “.

Мария Габриел и придворните й дами по никакъв начин не се натискали партията им да получи опазването на здравето и обществената политика – най-тежките министерства и ползващите е надлежно с минимум утвърждение от обществото. Очаква се ведомствата да останат в ръцете на десницата, като търсенето на здравен министър щяло да е сериозен проблем за тях, до момента в който ГЕБ имали незабавно фрагменти в ръкава.

Партията нямала мощен интерес и към Министерството на нововъведенията, както и към просветното ведомство, въпреки че изтъкнали, че и за тези ресори имат готови персони.

Според осведомени тематиката Движение за права и свободи също не е била подмината по време на полемиките. Политическа партия са били изрично срещу опцията партията да може да слага свои хора в регулаторите и упорствали категорично да се уточни ограничаване, което обаче ГЕРБ отказали да създадат.  Темата за регулаторите пък била подемана най-много от десницата, до момента в който Мария Габриел и другите депутатки непрекъснато я „ отлагали “ отсега нататък в диалозите. Причината – регулаторите сега са напълно с фрагменти на партията на Бойко Борисов и по тази причина и някогашният министър председател изяснява по какъв начин тематиката не е предпочитана и първо трябвало да се приказва за министерски кресла и общо ръководство.

В диалозите пък депутатката Рая Назарян била една от най-критичните към сътрудниците, а тематиките, по които спорела, били подавани авансово преди срещите от сякаш вътрешната съпротива на ГЕРБ в лицето на Томислав Дончев. Назарян и Деница Сачева са били най-остри по време на разговоритеq до момента в който Мария Габриел и Теменужка Петкова били от „ положителната страна “.

Самата Габриел е била крайно  диалогична, разкриха още депутати, защото задачата на Бойко Борисов действително не била да се отиде на избори, считат те.

Такива закани обаче се чули и от двете страни на масата за договаряния. Запознати споделиха, че с изключение на кадровите рокади в министерствата двата екипа са разискали и регионалните шефове. ГЕРБ изразили неодобрение от държанието на губернаторите на София и Бургас по отношение на кметовете на партията си, като обвинили ПП-ДБ, че пречат съзнателно на работата на градоначалниците, и поискали незабавни смени.

Десницата пък настояли регионалните шефове да бъдат назначени съгласно партийността на кмета, само че Мария Габриел и свитата й се противопоставили, защото партията им има доста повече локални управници. Затова настояли губернаторите да се разпределят наедно – концепция, която обаче не била призната, и въпросът към момента бил отворен.

На масата за договаряния се пробвали да завъртят за разискване и разпределения на магистрати по квоти и предопределение на възможен нов основен прокурор, разкриха още депутати. Там обаче бъдещият министър председател Мария Габриел показала задоволително дипломатичност да не разяснява никого съответно, защото личната й партия към момента няма безапелационна изясненост, кого би издигнала на мястото на Борислав Сарафов, и парирала опитите изобщо да се разисква тематиката.

Според осведомени обаче на този стадий не Христо Иванов, а ГЕРБ ще могат да се похвалят със собствен обвинител №1.

Относно бъдещето на „ сглобка версия 2.0 “ също имало пререкания. Първоначално ГЕРБ настояли новото държавно управление да ръководи идващите 3 години, но от Политическа партия се възпротивили и на този стадий ръководещите са си стиснали ръцете да опитат шанса си и за идващите 9 месеца. Категорично е било конкретизирано, че новият ръководител на Народното събрание ще е ген. Атанас Атанасов, който пък бил неудовлетворен, че личните му хора ще го оставят на този пост едвам за 9 месеца.

Въпреки бурните полемики и кадровите разпределения съгласно депутати няма да има предварителни избори за нов парламент, защото нито една от партиите не може да си го разреши в този миг пред европейските сътрудници. А и нито една от обединенията като се изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи не е готова за предварителен избор нито има интерес от него. Президентът Румен Радев също се оказа в патова обстановка и няма изгода от предварителен избор или даже от длъжностен

кабинет съгласно новите правила, признати от депутатите, защото би трябвало да назначи непроменяемо

за министър председател човек от актуалната власт, а не негов послушник.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР