Апелативният специализиран съд като втора инстанция изслуша за повече от

...
Апелативният специализиран съд като втора инстанция изслуша за повече от
Коментари Харесай

Прокурори поискаха Нено Димов да остане в ареста и с аргумент от ценообразуването

Апелативният профилиран съд като втора инстанция изслуша за повече от час обвиняването и отбраната по мярката за неотклонение на някогашния министър на околната среда Нено Димов, който апелира задържането под стража.

Двама прокурори - Росица Славова и Николай Христов, пледираха да бъда доказано задържането с главен претекст тежестта на закононарушението, в което е упрекнат - умишлена занемареност, която е засегнала огромен брой хора. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев през днешния ден не беше в правосъдната зала.

Акцент в прокурорската защита беше и изказванието за нанесена вреда от дейностите на министъра, утвърдил графика за прилагане на питейна вода от язовир " Студена ". Според обвиняването вредата се състои в разликата, която е щяла да се получи, в случай че не е била подавана вода за промишлени потребности на цех " Стомана " и " Топлофикация ", защото тя е на по-ниски цени. Било позволено по-голямо количество вода за питейни потребности, която е по-скъпа.

Защитата в лицето на юрист Ина Лулчева възрази с аргумента, че цената на водата не се дефинира от министъра. Освен това министърът утвърждава графици, направени от специалистите в министерството. " Министърът не може да позволи повече вода от това, което ВиК Перник е поискало, нито може да позволи по-малко от това, което специалистите са му подали за одобряване ", съобщи Лулчева.

Защитата акцентира и на това, че графиците са направени от специалистите в министерството въз основа на поръчките, а също и въз основа на прогнозите от други институции за превалявания или неналичието им. Тоест, даже и да са виждали, че водата в язовира понижава, прогнозата се прави и въз основа на данните на хидрометеоролозите.

Лулчева акцентира и на свидетелските показания, някои от които самата прокуратура огласи пред медиите. В нито едно свидетелствуване не се твърди министърът да е утвърдил нещо друго от това, което му е подадено. Твърди се, че е имало обяснителни мемоари към графиците, които отиват до министъра, само че незнайно за какво те не са налични по делото.

В своите претекстове да остане мярката за неотклонение прокурорите повториха, че министърът, въпреки и към този момент да е напуснал поста, резервира своите контакти и би могъл да въздейства на очевидците. Защитата възрази на този мотив, тъй като това се базира на догатки и не може да бъде съображение задържането под стража да продължи.

Съдът разгласи, че ще се произнесе към 14 ч. Определението му ще е дефинитивно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР