Апелативният съд във Варна уважи жалба на обвиняем срещу определение

...
Апелативният съд във Варна уважи жалба на обвиняем срещу определение
Коментари Харесай

Апелативен съд – Варна отмени задържането под стража на обвиняем за опит за убийство

 Апелативният съд във Варна почете тъжба на обвинен против определение на Шуменския областен съд, постановил задържането му под стража. Бисер А. е бил притеглен към наказателна отговорност през 2017г. за това, че на 11 август 2017 година в Нови пазар в изискванията на рисков рецидив е предизвикал междинна телесна щета на собствен съгражданин. Наложена му е била парична гаранция. През октомври тази година обаче прокуратурата е изменила обвиняването и го е преквалифицирала в опит за ликвидиране, останал незавършен. Затова е внесла искане за задържане под стража, което е почетено от Окръжния съд в Шумен на 28 октомври, оповестяват от пресслужбата на Апелативния съд във Варна. 

Адвокатът на Бисер А. изясни, че по отношение на него към този момент е била постановена мярка за неотклонение – парична гаранция и не се постанова изменянето й. Обвиняемият не е затруднявал следствието. Деянието е било инцидентна демонстрация – самият той е бил атакуван и удрян, което го принудило да се отбранява. Няма заплаха 47-годишният мъж да се укрие, защото работи в строителна компания в София и устоя финансово фамилията си с 5 деца, увери отбраната.

Представителят на Апелативната прокуратура обоснова нуждата от най-тежката мярка за неотклонение с тежестта на закононарушението – опит за ликвидиране, осъществен в изискванията на рисков рецидив. Преквалификацията на обвиняването в по-тежко е станала след преценка на доказателствата, измежду които разпити на очевидци и очевидци. И действието, и деецът се отличават с висока социална заплаха, счита държавното обвиняване. Бисер е осъждан, само че не се е поправил. Затова има заплаха още веднъж да престъпи закона.

Съдебният състав реши, че настояването на прокуратурата за в началото взимане на мярка за неотклонение е неприемливо, защото по същото дело към този момент има избрана парична гаранция. Затова производството би трябвало да е съгласно наредбата на Наказателно-процесуалния кодекс за изменение на мярката за процесуална насила в по-тежка. В това се състои и процесуалното нарушаване, позволено от първоинстанционния Шуменски областен съд при постановяването на неговия правосъден акт, което постанова анулацията му. 

Определението, с което Апелативен съд – Варна приключва производството и анулира определението на Шуменския областен съд за задържане под стража на обвинявания в опит за ликвидиране Бисер А., не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР