Апелативният съд в Тексас прекрати временно съдебното решение, забраняващо действието

...
Апелативният съд в Тексас прекрати временно съдебното решение, забраняващо действието
Коментари Харесай

Законът за забраната на абортите в Тексас отново влезе в сила

Апелативният съд в Тексас приключи краткотрайно правосъдното решение, забраняващо действието на закона за абортите в щата. В петък съдът удовлетвори апелацията на тексаското държавно управление и забраняващият абортите закон още веднъж влезе в действие.

Конфликтът към закона за възбрана на абортите в Тексас продължава. Очаква се в този момент Белият дом да оспори решението на Апелативния съд във Върховния съд на САК.

Само два дни по-рано Федералният областен съд в Остин удовлетвори желае на американския правосъден министър против щата Тексас, с който приключи действието на настоящия там закон за съвсем цялостна възбрана на абортите.

Радикалният закон влезе в действие в Тексас от 1 септември и не разрешава съвсем изцяло абортите след шестата седмица на бременността. Законът не разрешава абортите и в обстановки, когато бременността е настъпила в резултат на обезчестяване или инцест. Освен това разрешава на практика на всекиго да подаде тъжба в съда против който и да е човек, за който се допуска, че е оказал помощ на дамата да направи аборт, като изискуемата отплата е най-малко 10 000 $.

По данни на правозащитните организации, сред 85 и 90% от дамите вършат аборт след шестата седмица на бременността, защото по-голямата част от тях не подозират преди този момент, че са бременни.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира този закон като „ безразсъден “ и „ нарушаващ жестоко конституционните права “. Той напомни решението на Върховния съд на страната от 1973 година, което легализира абортите в Съединени американски щати и не разрешава на държавното управление да лимитира правото върху тях до интервала на самостоятелната жизненост на плода. Отделните щати не могат да забранят изцяло абортите, само че имат опция да постановат ограничавания.

Законът за абортите провокира вълна от митинги. Темата е една от най-спорните в Съединени американски щати. Републиканската партия упорства те да бъдат неразрешени, до момента в който демократите поддържат тяхната правда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР