Апелативният съд в София окончателно потвърди наложения запор върху акциите

...
Апелативният съд в София окончателно потвърди наложения запор върху акциите
Коментари Харесай

Съдът окончателно запорира акциите на община Варна в Пловдивския панаир

Апелативният съд в София дефинитивно удостовери наложения запор върху акциите на община Варна в Пловдивския панаир.

По заведеното от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд е доказано и второто изключително искане за налагане на запор върху общо 16 314 400 поименни безналични акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД.

Решението на втората правосъдна инстанция е дефинитивно и не предстои на обжалване.

По-рано мярката беше позволена Софийски градски съд за поръчителство на предявения от страната иск против Община Варна за признание на собствеността на страната върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29% от капитала на Пловдивския панаир.

Министър Богданов съобщи, че страната би трябвало да резервира собствеността си в Пловдивския панаир, само че и да работи за развиването на сдружението. По негови думи Международният панаир в Пловдив не се ръководи дейно, заради което Министерството на стопанската система и промишлеността създава Стратегия за развиването му.

В началото на юни икономическият министър разпореди цялостен юридически разбор по проблема с Пловдивския панаир. Впоследствие Министерският съвет му разпореди да извърши всички вероятни дейности в отбрана на държавния интерес, напомня.

В средата на юли беше предявен иск за признание на собствеността на страната върху акциите, като все още с влезнали в действие избрания са почетени и двете особени претенции: за прекъсване на вписването на апорта в Търговския указател и за налагане на запор на акциите.

През ноември 2022 година предприемачът Гергов, който е и някогашен кадър на Българска социалистическа партия, закупи акциите на община Варна в капитала на " Пълдин туринвест " и стана мажоритарен притежател със 79% от дяловете в Панаира. Гергов уточни, че е подготвен да подари на общината повърхност в панаира и там да бъде построена нова опера. Тази скица и това предложение не са нови, откакто Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 година

И до този миг не беше ясно обяснено за какво и по какъв начин община Варна продължава да има въпросните акции, макар че през 2017 година, при първия опит да бъде прокарана тази скица, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и персонално министър председателят тогава Бойко Борисов подредиха на Варна да върне акциите в Министерство на стопанската система.

В края на месец април прокуратурата също подхвана проблема с Пловдивския панаир.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР