Апелативният съд в Пловдив потвърди 3-годишната условна присъда на турския

...
Апелативният съд в Пловдив потвърди 3-годишната условна присъда на турския
Коментари Харесай

Турски тираджия, убил двама пловдивски музиканти, с потвърдена условна присъда

Апелативният съд в Пловдив удостовери 3-годишната условна присъда на турския водач Мехмет Калисал, приет за отговорен, че по несъобразителност е предизвикал гибелта на двама пловдивски музиканти при злополука в прохода „ Хаинбоаз “.
На 29 юни 2018 година Николай Николов – Нико минал през Раковски, с цел да вземе сътрудника си Павел Дюлгерски и дружно да заминат за концерт в Русе. Пловдивчанинът не се чувствал добре и помолил приятеля си да кара. Времето било дъждовно.жКогато навлезли в прохода „ Хаинбоаз “ се движели се скорост 77 км/ч., при мокра пътна настилка, лимитирана видимост и поредност от рискови завои. Максимално позволената скорост за придвижване в сектора била 40 км/ч., сигнализирана с пътен знак. На един от завоите Дюлгерски изгубил надзор над автомобила. Плъзгайки се по платното, колата се насочила в лентата за насрещното придвижване по време на завой. Срещу него идвал автовоз, ръководен от Калисал. Тираджията също се движел с превишена скорост, съумял да понижи до 65 км/ч. Двете транспортни средства се блъснали напълно в лентата за придвижване на автовоза.
Колата на музикантите се завъртяла и се върнала обратно. Мехмет Калисал слязъл и се опитал да помогне на затиснатите в леката кола момчета. Тъй като не говорел български, помолил чужд да се обади на телефон 112. Пристигналият екип на Спешна помощ установил гибелта на Николай Николов, а Павел Дюлгерски бил откаран в болница в сериозно положение. Въпреки оказаната здравна помощ, той умрял на 30 септември.
Делото в Апелативния съд е формирано по тъжби на родителите на починалите младежи. Процесът беше прегледан задочно, защото управляващите в Турция отхвърлиха да предадат Калисал, а той не се яви самичък. Подсъдимият е участвал на делото в Старозагорския областен съд, като е бил с мярка за неотклонение „ задържане под стража “. След изговаряне на условната присъда тя беше анулирана и той се прибра в родината си.Пловдивскте магистрати са съгласни с първоинстанционния съд за смекчаващите виновността условия – положителните характеристични данни на подсъдимия, трудовата претовареност, че е основал семейство, за което се грижи, сериозното му отношение към произшествието и изразеното откровено страдание за случилото се. Отчетоха в негова изгода и държанието му след съдбовното произшествие, както и обстоятелството, че Павел Дюлгерски е карал с 33 км/ч. над ограничаването. В претекстовете е посочен и дългият интервал от време от злополуката.
Според апелативните магистрати първоинстанционният съд вярно е оценил като отегчаващо събитие превишената скорост на товарния автомобил.
Пловдивският съд е приел, че смекчаващите условия надвиват, което се отразява и на по-ниската степен на социална заплаха. В тази връзка е намерил за заслужено избраното наказване отнемане от независимост в размер на 4 години и 6 месеца, което с оглед извършената процедура по кратко правосъдно разследване, е понижено с 1/3 на 3 години. Споделено е и решението за условно наказание, за което при първото разглеждане е пледирал и наблюдаващият прокурор.
Магистратите показват, че личността на подсъдимия не разкрива социална заплаха, която да обоснове възможност от повтаряне на закононарушението. Касае за по неволя закононарушение. Заради отегчаващите условия вярно е избран оптималният изпитателен период от пет години.
Решението не е дефинитивно. Подлежи на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР