Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу кмета

...
Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу кмета
Коментари Харесай

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу кмета на Варна заради Пловдивския панаир

Апелативната прокуратура във Варна е почнала досъдебно произвеждане против кмета на града Иван Портних за закононарушение по работа. Разследването е по отношение на бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на страната. Това заяви в сряда Стела Николова , депутат от " Продължаваме промяната – Демократична България ".

Община Варна е притежател на акции от Пловдивския панаир с помощта на решение от 2016 година на държавното управление на Бойко Борисов. През 2017 година обаче Общинският съвет на града гласоподава акциите да бъдат върнати на страната. Това по този начин и не се случи, а по-късно даде опция на предприемача Георги Гергов да стартира процедура по окончателното преодоляване на панаира.

В сряда Стела Николова заяви, че инспекцията на прокуратурата против кмета Иван Портних е почнала след неин сигнал, че Портних не е извършил решението от 2017 година, а Общинският съвет не е избрал представител в общото заседание на " Пловдивски панаир ". Николова е подала сигнала още през 2021 година

" Това дава вяра, че в последна сметка бездействието на кмета Портних в интерес на ползите на Георги Гергов за сметка на общината и страната ще бъде осъдено ", написа Николова във Facebook.

По думите ѝ при предпочитание, Портних и болшинството в Общинския съвет (ОС) от ГЕРБ могат неотложно да подхващат дейности, като внесат точка в дневния ред на сесия на Оценка за съвместимост за връщане на акциите от " Пловдивски панаир " на страната.

" Призовавам господин Бойко Борисов, в случай че не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да подреди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на стопанската система ", написа още Николова.

Новината идва, откакто преди няколко седмици Община Пловдив, което даде опция на предприемача, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия Георги Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир. Впоследствие Върховна касационна прокуратура заяви, че по случая.

До включването на Община Варна в процеса по преодоляването на панаира от Гергов се стигна след на държавното управление на Бойко Борисов през 2016 година да се раздели с държавните 49% от Пловдивския панаир. Това стана с решение на Министерски съвет, признато без разискване, с което 20 на 100 от акциите бяха дадени безплатно на Община Пловдив, а останалите 29 на 100 – на Община Варна.

Това разпределение на дяловете беше посрещнато от публично неодобрение. Впоследствие тогавашният министър председател Борисов разпореди Пловдив и Варна да върнат акциите и това беше гласувано с решения на общинските препоръки в двата града. Въпреки това кметът на Варна Иван Портних не извърши решението на Община Варна.
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
RSS АБОНАМЕН
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР