Апелативен съд – Варна отмени определение на Варненския окръжен съд,

...
Апелативен съд – Варна отмени определение на Варненския окръжен съд,
Коментари Харесай

Непълнолетен, обвинен в убийство във варненско село, ще продължи да пребивава в ареста

Апелативен съд – Варна анулира определение на Варненския областен съд, с което мярката за неотклонение на малолетен, упрекнат в ликвидиране, е била променена от „ задържане под стража “ в „ под контрол на родителите “. Прокуратурата стачкува правосъдния акт на първата инстанция.

16-годишното момче е привлечено към наказателна отговорност за ликвидиране, осъществено по хулигански подбуди. Припомняме, че закононарушението е осъществено през нощта на 7 август в центъра на село Белоградец след сдърпване сред компании.

Представителят на държавното обвиняване не намира съображение за смяна на изводите на първостепенния съд в границите на едвам към три седмици след първичното установяване на мярка за неотклонение. Предвиденото от закона наказване за такова закононарушение, осъществено от малолетен, навършил 16 години, единствено по себе си завишава заплахата от укриване и осъществяване на закононарушение, уточни прокурорът.

Адвокатът на арестувания смята тези рискове за хипотетични и непроизтичащи от доказателствата по делото. Защитата оспорва и авторството на действието по по този начин повдигнатото обвиняване. Младежът не е общественоопасен, тъй като е неосъждан, без престъпни регистрации, постоянен възпитаник, от крепко семейство и случилото се е инцидентна постъпка.

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвиняване, което в този случай законът санкционира с сред 5 и 12 години отнемане от независимост. Извод за съпричастността на 16-годишния юноша може да се направи както от неговите пояснения, по този начин и от свидетелствата на очевидци на действието. Без подозрение обвиненият няма заплаха да се укрие, защото има семейство и непрекъснат адрес, малолетен е, посещава учебно заведение.

И този правосъден състав регистрира, че мярка за неотклонение „ задържане под стража “ във връзка с малолетни лица се взима в изключителни случаи. В същото време Апелативният съд съобрази законова смяна, влезнала в действие на 1 септември тази година. Промените в Наказателно-процесуалния кодекс изискват след предявяване на постановлението за привличането на малолетни лица в качеството на обвинени да се изготвя характерност от Детска педагогическа стая. С нея се откриват личностни особености на дееца, които се показват по делото и служат на органите на досъдебното произвеждане и на съда при взимане на решения за ограничения за процесуална насила. Органите на досъдебното произвеждане са длъжни да спазят това законово условие и неотложно да разпоредят правенето на характерност, означи въззивната инстанция.

Като изрази противоречие с Окръжния съд за изменение на задържането под стража на малолетния обвинен, Апелативният съд анулира определението и остави без почитание молбата за смяна на мярката му за неотклонение. Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР