Апелативен съд – Варна осъди застрахователно дружество да заплати на

...
Апелативен съд – Варна осъди застрахователно дружество да заплати на
Коментари Харесай

1 млн. лв. обезщетение на пострадал в катастрофа присъди Варненският апелативен съд

Апелативен съд – Варна осъди застрахователно сдружение да заплати на потърпевш в злополука обезщетение за неимуществени вреди размер от 1 млн. лева Сумата е за претърпените болки и премеждия, резултат от увреждането му в случай през юни 2019 година

На пътя от Варна към с. Въглен майката на ищеца нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата и предизвикала ПТП с товарен автомобил. Вследствие на челния удар дамата и нейната майка умряли на място, а пътуващото на задната седалка 14-годишно момче получило тежки контузии. В продължение на месеци то било в кома и прекарало към година в лечебни заведения в България и чужбина. Общото му здравословно положение е мощно повредено без опция за доста усъвършенстване, съгласно движимостите лица. 18-годишният през днешния ден юноша е във физическа неспособност да се грижи самичък за себе си.

За породеното пътно произшествие е било формирано досъдебно произвеждане, което е прекъснато заради гибелта на лидера на автомобила, в който е пътувал ищецът. Застрахователят по наложителната застраховка Гражданска отговорност обаче покрива отговорността за породени на трети лица неимуществени вреди от процесното МПС. Пострадалият се възползва от тази опция и е предявил претенцията си пред Варненския областен съд. Първата инстанция е определила размер от 500 хиляди лева Потърпевшият, подложен под забраняване, апелира посредством татко си решението, защото счита размера за занижен и неправдив. Искът е против компанията, в която е застрахована гражданската отговорност на лидера на автомобила, предизвикал случая.

Апелативният съд напомня в решението си, че " правдивост " по смисъла на Закона за отговорностите и договорите не е нереално разбиране, а е обвързвано с преценката на съответните условия, характерни за всяко дело, които би трябвало да се вземат поради при установяване размера на

обезщетението. Справедливостта, като аршин за установяване паричния еквивалент на моралните вреди, включва характера и степента на увреждане, събитията на настъпване, последствията, продължителността и интензитета на търпените отрицателни последствия, възрастта на повредения и обществено-икономическото положение в страната към съответния миг.

В злополуката повреденият е изгубил своите майка и баба. Самият той е получил тежки контузии, като положението му изисква 24-часови грижи и всекидневна рехабилитация. Животът му е изменен напълно и необратимо - от витално, интензивно спортуващо момче се е трансформирал в неработоспособен с цялостна взаимозависимост от непознато обгрижване. Съдът регистрира младата възраст, множеството претърпени хирургични интервенции и непрекъснатите рехабилитационни процедури. Определяща за образуване на размера на компенсацията е безвъзвратността на цялостното увреждане на тялото и личността на ищеца, непрекъснатостта на търпените болки и премеждия, както и нарушаването на прочувствения свят на момчето.

Като реши тези ориентири, съдът дефинира обезщетение в оптимален размер - 1 млн. лева, съобразявайки и практиката на съдилищата в сходни проблеми. В сходни размери компенсации са определяни по едвам няколко каузи в България през последните 10 години. Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР