Апартаменти, парцели земя, магазини и офис сгради, принадлежащи на хора

...
Апартаменти, парцели земя, магазини и офис сгради, принадлежащи на хора
Коментари Харесай

Гърция пуска на търг имотите на длъжниците към хазната

Апартаменти, имоти земя, магазини и офис здания, принадлежащи на хора или предприятия в Гърция, които имат задължения към данъчните управляващи, скоро ще бъдат продадени на търг на цени, по-ниски от тези, употребявани за данъчни цели (т.нар. " справедливи стойности " ).

Според гръцкото законодателство продажбите при забрана би трябвало да бъдат осъществявани на пазарни цени, а не на база данъчната оценка, както в тази ситуация с задълженията към банките.

Интересното е, че поради рецесията в Гърция данъчните оценки на парцелите са доста по-високи от пазарните им цени. Последните са пострадали от тежката криза, в която се намира имотният пазар.

Търговете за недвижими парцели на пазарни цени би трябвало да започват до края на ноември. До дни финансовият министър Евклидис Цакатолос и ръководителят на данъчната работа Йоргос Пицилис ще издадат взаимно решение, регламентиращо по какъв начин ще се дефинира цената на парцелите, които ще бъдат отдадени на търг за задължения към страната, под обективните стойности, оповестява гръцкия вестник Kathimerini.

Първи на търг ще бъдат пуснати парцелите на 2000 длъжници, които дължат на данъчните управляващи повече от 50 000 евро. Данъчните управляващи имат намерение да изчистят запаса от иззети парцели, които ще бъдат продадени на нова онлайн платформа от декември.

По последни данни 4 милиона души в южната ни съседка имат задължения към страната, а на 900 000 от тях, към този момент са иззети активи. Данъчните са подготвени да разширят тези насилствени ограничения до още 1.6 милиона длъжници.

Заради срутва на имотния пазар в Гърция, до момента държавното управление не беше в положение да дефинира пазарните цени на парцелите. То ще наеме профилирани оценители за пресмятане на стойностите на активите, които ще бъдат продадени на търг.

Наскоро заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу призна неспособността на страната, нотариусите, брокерите на недвижими парцели и централната банка на Гърция да открият продажните стойности, като се има поради фактът, че сега няма съвсем никакви продажби.

Министерството отсрочи основаването на автоматизирана система за хармонизиране на обективните стойности с пазарните цени, защото неговите организации не съумяха да разпознават изходящите стойности, като множеството продажби бяха осъществени надалеч под цената на активите, тъй като притежателите им обезверено се нуждаят от пари, с цел да правят други заплащания.

Отбелязва се, че множеството налози, свързани с имуществото, се пресмятат въз основа на обективните стойности, които са с към 40% над пазарните. Сред тях са данъкът върху имуществото (ENFIA), данъкът за спомагателна благосъстоятелност (за огромни имоти), данъкът за прекачване, данъкът върху наследството и др.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР