Апартаментът на Първия разполага със собствен басейн, в другия вкарват

...
Апартаментът на Първия разполага със собствен басейн, в другия вкарват
Коментари Харесай

Ванга казва на Т. Живков къде да построи резиденция „Перла“

Апартаментът на Първия разполага със личен басейн, в другия вкарват вода от морето

Някога знак на тоталитарния разкош, в този момент тя е потънала в съсипия. Падаща мазилка, счупени стъкла, захвърлени на пода внушителни полилеи от оловно стъкло са част от гледката в рушащата се от години резиденция „ Перла “, написа 168chasa.bg.

Построена особено за Тодор Живков и щерка му Людмила по съвет на Ванга, мястото е един от най-мащабните архитектурни планове за времето си. Със задачата да проектира резиденция на брега на морето се заема арх. Михаил Соколовски. Сградата е издигната напълно за потребностите на фамилията на Живков.

За разлика от Евксиноград, парцелът в Приморско не е очакван за държавни срещи и банкет на руски водачи. Висши членове на Политбюро в отсъствието на Първия също не се позволяват. Предвидена е за не повече от 10 – 15 индивида и по тази причина е издигната по-скоро като вила, а не по сходство на други резиденции.

Тато неслучайно взема решение да построи морска резиденция точно на това място. Случва се след съвет на баба Ванга. Пророчицата от Петрич знаела, че обичаното място на Людмила Живкова е плажът Аркутино. Дъщерята на Живков нееднократно споделяла пред нея, че намира вътрешeн покой наоколо до морето.

Няколко години след тежката автомобилна злополука през 1973 година, която трансформира живота на Людмила вечно, тя отива при Ванга. Вече й е споделяла за тежкото психическо и физическо възобновяване, което изживява след случилото се. Както и че губи доверие в обичайна медицина и от ден на ден се доверява най-вече на билкари.

Докато търси вътрешния мир, се допитва и до пророчицата. В диалозите посред им Ванга добре схваща какъв брой е значимо Людмила да прекарва повече време измежду природата. Затова й загатва за намиращото се наоколо до днешно Приморско тракийско светилище Беглик Таш. Естественият естествен храм, закътан в Странджа планина.

Първите сведения за него датират още от 1930 година Тогава археологът Карел Шкорпил отбелязва, че до Маслен нос, покрай село Кюприя (сегашен град Приморско), на връх Китка, се намира скален връх, наименуван от него „ Апостол Таш “.

Той разказва обекта като скален блок с особена сърцеобразна форма, подложен наобратно върху скалната основа. През 1972 – 1973 година в границите на археологическата експедиция „ Аполония – Странджа “ под управлението на проф. Александър Фол и проф. Иван Венедиков обектът е посетен още веднъж, като са разказани изкуствените кръгли вдлъбнатини под блока в скалата. Експедицията документира и скален блок с орехообразна форма, с диаметър 12 м, положен върху други блокове като покрив, под който може да се премине. Малко след тази експедиция стартира градежът на резиденция и основаването на цялото ловно стопанство.

След това изследвания на обекта не са правени до 2002 година, когато археоложката Цоня Дражева от Регионалния исторически музей в Бургас с минимално финансиране подхваща разкопки на античното светилище. След като теренът влиза в рамките на ловната резиденция „ Перла “, достъпът до мястото е неосъществим.

Резидецията е обзаведена по усета на Т. Живков

Пророчицата знаела за свещеното място, въпреки самата тя съвсем да не напуща Рупите, различен регион със специфична сила съгласно нея. Неслучайно за Ванга съществуват десетки истории, в които е пращала заболели хора до лечебни извори, чието битие е било незнайно преди този момент.

Стъкленият покрив е поръчан два пъти от Виена, трудоваците чупят първия

Усетила потребността и на фамилията на Тато, тя загатва първо пред Людмила, а по-късно и пред Живков за магичното място. Според легендите при градежа на „ Перла “ са сложени специфични подземни въздуховоди, които да водят свежия планински въздух в самите пространства.

Строителството продължава близо две години и резиденцията е публично открита през 1978 година В края на 90-те години излизат архивни документи за харчовете на Политбюро. От тях излиза наяве, че за обзавеждане на „ двореца Евксиноград, резиденциите „ Перла “ и „ Правец “, Дом 6 в Бояна и вила 3 в Евксиноград “ са били отделени 2 милиона лв.. Огромна сума за времето си.

Отделно градежът на „ Перла “ се оскъпява поради стъкления покрив, който е персонално предпочитание на Живков. Той е поръчан от Виена за сумата от 80 000 $. С слагането му и целия градеж са ангажирани трудоваци от намиращото се наоколо отделение на Строителни войски, под наблюдаване на офицер от Държавна сигурност. Работниците обаче чупят първия купол. Налага се да се поръчва нов.

Отделно за жилището на Живков се строи и басейн. Комплексът разполага с още един, в който непосредствено от морето се вкарва солена вода. Резиденцията разполага с цялостен домашен и охраняем личен състав на щат към Държавна сигурност В мемоари на архитекта на плана Михаил Соколовски е записано, че Тато му е имал цялостно доверие, а по-късно наредил обзавеждането да бъде по усета на щерка му Людмила. Живков самичък е признавал, че за жалост наследницата му не е съумяла да почива в новопостроената резиденция.

Тя си отива единствено три години след откриването на морската вила и предпочитала Царска Бистрица в Боровец. В парка към резиденцията е издигнат и параклис, в който съгласно историите на локалните хора се намира лечебно аязмо, заобиколено от вековни дъбови гори.

Историите за региона към резиденцията и до през днешния ден предизвикат интерес, в това число на иманяри. Според легендите в дъбовите гори в близост е заровено имането на прословутия Вълчан Войвода.

През годините историята е мощно променена и в региона на Приморско се появява даже вярване, че самият Тато е скрил в тунел под резиденцията голямо богатство За това, несъмнено, няма доказателства. След като резиденцията е приватизирана при започване на 90-те години, „ Перла “ попада в рамките на две предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “ и това осуетява доста планове. Дъбовата гора в близост е част от буферната зона на резерват „ Ропотамо “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР