AP рядко вижда продемократичния издател в затвора в Хонконг Джими Лай

...
Асошиейтед прес рядко зърва вкаран в затвора издател и виден
Коментари Харесай

Асошиейтед прес рядко зърва вкаран в затвора издател и виден продемократичен активист Джими ЛайОт ЛУИЗ ДЕЛМОТ Associated Press, 13 август 2023 г., 2:08 сутринта Китай. Той също така е изправен пред обвинение в заговор за отпечатване на бунтовни публикации съгласно закон от колониалната епоха, който все повече се използва за потушаване на несъгласието.

Той трябваше да бъде изправен пред съда миналия декември, но беше отложено за септември, докато правителството на Хонконг призова Пекин да блокира опита му да наеме британски адвокат.

„Баща ми е в затвора, защото каза истината на власт в продължение на десетилетия“, каза синът на Лай, Себастиен, в изявление от май пред правителствен панел на САЩ, Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай.

„Той все още е казвайки истината на властта и отказвайки да бъде заглушен, въпреки че е загубил всичко и може да умре в затвора“, каза Себастиен Лай. „Много съм горд, че съм негов син.“

Лай има право на две 30-минутни посещения от роднини или приятели всеки месец. Те са разделени от стъкло и общуват по телефона.

В отделен случай през декември той беше осъден на почти шест години затвор по обвинения в измама.

През май съдът отхвърли предложението на Лай да спре процеса срещу него на основание, че се гледа от съдии, избрани от лидера на Хонконг. Това е отклонение от традицията на обичайното право, която Китай обеща да запази в продължение на 50 години след завръщането на бившата британска колония в Китай през 1997 г.

Лай, който страда от диабет и е бил диагностициран с високо кръвно налягане през 2021 г., докато е бил в ареста, се третира като затворник от категория А, статус за затворници, извършили най-тежките престъпления като убийство.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР