Анулиран е най-старият и престижен турски кинофестивал Златен портокал“, който

...
Анулиран е най-старият и престижен турски кинофестивал Златен портокал“, който
Коментари Харесай

Анулиран е най-старият и престижен турски кинофестивал „Златен портокал“

Анулиран е най-старият и влиятелен турски кинофестивал „ Златен портокал “, който трябваше да се състои в средиземноморския град Анталия през октомври. Това заяви кметът на Анталия Мухиттин Бьоджек в акаунта си в обществената мрежа Екс.

Със страдание оповестявам на киноманите, че отменихме тазгодишното издание на фестивала " Златен портокал " в Анталия, плануван за 7-14 октомври, заради събития отвън нашия надзор, написа Бьоджек нощес.
В четвъртък турското министерство на културата и туризма разгласи, че отдръпва поддръжката си за събитието поради " терористична агитация ", а през вчерашния ден и министерството на младежта и спорта заяви, че приключва съдействието си за кинофестивала.

От министерството на културата и туризма прецизираха, че се отдръпват от най-стария кино фестивал в страната поради заради включен в листата на фестивала документален филм за държавни чиновници, уволнени след несполучливия опит за прелом през 2016 година
Решението бе взето, откакто фестивалът " Златен портокал " още веднъж позволи за присъединяване документалния филм " Указът " ( " The Decree " или " Върховенство на закона " - " Kanun hükmü " на турски език - бел. авт.). Филмът, който се състезава в категорията " Национален конкурс за документални филми ", преди този момент бе изключен от конкуренцията заради продължаващо правосъдно произвеждане против едно от лицата, участващи в него.

Световноизвестното събитие щеше да означи 60-ата си годишнина.

Във видеоклипа Бьоджек, който е член на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), упрекна ръководителите и членове на екипа на фестивала, че са се справили зле с разразилия се скандал и не са могли да разрешат спора.

Заради бъркотията, основана от самите тях, администрацията на фестивала, шефът и целият екип бяха уволнени, сподели той.

Никой не трябва да се съмнява в това, че няма да разреша нашият фестивал да бъде употребен за нечии политически цели, посочи Бьоджек.

Той добави, че „ защото въпросът визира цялата страна, освен Анталия, а и всички фенове на киното и всички работещи в киноиндустрията, община Анталия, която е хазаин на събитието, трябваше да вземе надлежно решение. "

Междувременно тази седмица министърът на правораздаването Йълмаз Тунч съобщи, че е " безусловно неприемливо на обичаен фестивал като " Златен портокал " да се прави агитация в интерес на терористична организация ", осведоми Анадолската организация.

Вчера и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой сподели във връзка със абсурда, че министерството е „ срещу потреблението на силата на изкуството за осъществяване на агитация в интерес на терористични организации “.

Според турските управляващи групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом през юли 2016 година При конфликтите с превратаджиите бяха убити 251 души, а над 2000 бяха ранени.

Десетки хиляди държавни чиновници и военни бяха отстранени от служба през първата седмица след пуча. Смята се, че над 10 % от държавните чиновници в Турция са уволнени при чистките.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР