Антон Трофимов,Взгляд />Опитите на Зеленски да въвлече НАТО и неговите

...
Антон Трофимов,Взгляд />Опитите на Зеленски да въвлече НАТО и неговите
Коментари Харесай

В СОФИЯ НАТО РЕШИ ДА УДАРИ РУСИЯ

Антон Трофимов,
Взгляд
/> Опитите на Зеленски да въвлече НАТО и неговите съдружници в директен спор с Русия срещнаха поддръжката на Запада. Засега обаче към момента има трезви глави даже измежду евро-атлантическите „ ястреби “.
„ През последните две години станахме очевидци на ужасяващ спор, който ще завърши, в случай че Съединени американски щати и техни съдружници спрат доставките на оръжия и насърчат мира “, сподели Маргарет Кимбърли, изпълнителен редактор на Black Agenda Report. И тя призна, че през март и април 2022 година, когато турското държавно управление провежда мирни договаряния сред Украйна и Русия, тази опция бе пропусната, тъй като НАТО ги е провалила.
Такива апели се чуват все по-често на Запад, само че единствено от гражданското общество. Колективният Запад вижда прокси войната с Русия като метод за отбрана на режима в Украйна и като опция да държи Москва прикована към украинските граници. Ала риториката на „ ястребите “ през днешния ден се промени трагично. Сега те плашат не с провалянето на Киев, а с измислените от тях „ съветски проекти за окупация на Европа “.
На Кремъл му омръзна да разяснява сходни идиотски изявления. А и европейците към този момент не имат вяра на тях. Но методите, по които работят западните публицисти, се трансформират доста постепенно.
„ Би било мъчно за Русия да управлява толкоз големи територии в днешна Украйна. Но си коства руснаците да получат надзор над украинската отбранителна промишленост и селското стопанство. Тогава Москва ще укрепи въоръжените си сили, Русия ще застане на границите на НАТО (Полша, Словакия, Унгария и Румъния) и ще бъде подготвена да повтори акцията си против Берлин през Втората международна война “, фантазира чехът Лидовки.
Този манипулативен метод разкрива желанието на западните политици да получат единодушието на гласоподавателите си за разширение на прокси войната с Русия. Възможностите на Зеленски обаче са съвсем изчерпани и провалянето на Киев се обрисува все по-ясно. Затова даденото позволение на Украйна да употребява получените оръжия, с цел да удари съветската територия, към този момент не плаши Вашингтон и Брюксел. Напротив, този сюжет се пропагандира все по-активно.
В същото време НАТО се пробва да избегне обвиняванията, че е въвлечена в спора. Това най-добре показва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Парламентарната асамблея на Алианса в София. В българската столица той сподели: „ НАТО не би трябвало да има свои сили на земята или във въздушното пространство на Украйна. Западните оръжия, дадени на Украйна,  престават да бъдат наши и към този момент са украински, тъй като Украйна има право на самозащита. Това значи, че Киев може да ги употребява за нахлуване против военни цели в Русия, които се употребяват за офанзиви на украинска територия... “

Столтенберг се обърка в своята лексика

А можеше да го каже намерено, и то да звучи по този начин: „ Ще позволим на Украйна да удари всевъзможни цели в Русия, тъй като се опасяваме да го създадем сами... “
Днес западните политици не могат да си разрешат такава искреност. Но всичко ще се промени, когато съветската войска напредне още на запад и провалянето на Киев стане въпрос не на месеци или седмици, а на дни. Тогава Брюксел ще реши, че оръжията им, доставени на Украйна, могат да бъдат хванати от руснаците. И тъй като самите украинци не могат да ги защитят, това ще би трябвало да го създадат войските на НАТО.
Северноатлантическият алианс от ден на ден осъзнава заплахата от сходни вербални извършения, тъй като руснаците се нервират от непрекъснатите закани и са подготвени да реагират превантивно на тях. А и целият свят разбра

на какво е способна съветската войска

„ Разрешението на НАТО Украйна да употребява западни оръжия против цели в Русия не подсигурява забележителна смяна в общия стратегически баланс “, показва Hong Kong Asia Times.
Това умозаключение не е вест за политиците и военните в Европа и Съединени американски щати. Затова те се двоумят: от едната страна на везната е опцията Русия да бъде прикрепен, от другата - рискът от ескалация на спора. Но при ескалация Западът съвсем несъмнено ще загуби от страните в световния Юг, които са подготвени да се обединят против него.
Може би по тази причина немският канцлер Олаф Шолц призна, че

Украйна може да не стане член на НАТО доникъде на XXI век

Той към момента не разрешава и доставката на ракетите с огромен обхват на деяние „ Таурус “ на Украйна.
Ясно за какво. Защото Германия се намира най-близо до съветската граница. И тя схваща: щом оръжията й стартират да поразяват цели в съветската пустота, руснаците ще отговорят бързо и жестоко.
Унгарският министър председател Виктор Орбан доста добре схваща тази заплаха и по тази причина призна пред радио „ Кошут “: „ Нашите адвокати изследват по какъв начин Унгария може да остане член на НАТО и в това време да не взе участие в дейности на НАТО отвън територията на Алианса. Това е нещо, което унгарската дипломация би трябвало да реши... “

Брюксел и Вашингтон не харесват унгарското непокорство

И вместо да успокоят своите „ ястреби “, те желаят да санкционират пацифистите в НАТО. Един от тях - полският външен министър Сикорски, заплашително сподели: „ Трябва да се откажем от консенсуса за глобите, тъй като една от страните членки се опълчва на глобите. Това би трябвало да се смята за закононарушение и да бъде разследвано от европейските прокурори... "
Възможно е поляците или чехите, които са в авангарда на антируската политика, да създадат същото с съперниците на директната интервенция на НАТО в украинския спор. Вероятно наивно се надяват, че случи ли се нещо неприятно, ще се скрият зад тила на германците, французите и британците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР