Антон Баев е отдавна познато и утвърдено име в съвременната

...
Антон Баев е отдавна познато и утвърдено име в съвременната
Коментари Харесай

Ценна книга за една емблематична пловдивска личност

Антон Баев е от дълго време познато и одобрено име в актуалната българска литература и публицистика. Плод на неговите дейни и запаметяващи се креативен изяви като стихотворец, публицист, литературовед и публицист са издадените от него 22 книги у нас и в чужбина с лирика, прозаичност, научни монографии, есеистика.

Новата му книга „ Начо On My Mind “ / ИК „ Коала прес “, 2021/ съдържа мемоари и изявленията с една от най-емблематичните пловдивски персони Атанас Кръстев – Начо Културата. Той е колоритна и сплотяваща фигура в културния живот на Пловдив и страната ни през втората половина на двадесети век, наименуван приживе „ Кметът на Стария град “.

Книгата излиза в навечерието на 100 годишнина му, като почтено възпоменание на паметта на този незабравим пловдивчанин, без който остарелия град, вероятно щеше да го има, само че нямаше да бъде същият.

Издаването на книгата е осъществено с финансовата поддръжка на Министерството на културата. Тя е с чудесно полиграфическо оформление,  твърди корици, с ескиз на Начо Културата на корицата от Георги Божилов – Слона, а наличието й е илюстрирано със фотоси от Стария град. Антон Баев справедливо получи за „ Начо On My Mind “ премията „ Пловдив “ за публицистика за 2021 година.

Авторът е групирал наличието й в 12 къси глави, увод и следговор, които се преливат смислово и идейно в едно цяло. Ето какво споделя Баев в предговора й: „ Тази книга съставлява документални мемоари с мой изявленията с Начо Културата, които са правени и излизаха в тогавашния пловдивски вестник „ Марица “. Те са правени писмено и излизаха приживе на Начо. Няма нищо допълнено към тях “.

Антон Баев с безспорното си майсторство на публицист, публицист и литературовед е събрал в своята художествено – документална книга тематиката на едно отминало време, което чака своето духовно възобновление. Това е една самобитна историческа хроника на древен Пловдив от учредяването му през 50-те години до края на двадесети век. Тя разкрива духа на това време и одухотворява личността, народополезната активност и паметта на „ Кмета на Стария град “ – Начо Културата.

Неговите заслуги за опазването  и съхранението на богатото културно – историческо завещание на Стария град са неоценими. Както акцентира и Антон Баев: „ Без Начо Културата остарелият Пловдив можеше евентуално да се случи, само че не по оня вълшебен метод, по който се случи “.

В книгата видни български създатели – художници, писатели, артисти, музиканти са показани в това време, с техните креативен характерности и отлики, с достоверността на речта и възкресени в загатна на самия Начо Културата. Той е наименуван от създателя още „ Ездачът на „ Червеното пони “, поради заслугите му къщата – изложба в остарелия град да е претъпкана с картини от най-големи български художници.

Вежди Рашидов споделя в послеслова на книгата: „ Прави чест на създателя да уважи с живо слово паметта на една от най-забележителните фигури на Пловдив – Начо Културата, оставил ярка следа и незаличима духовна диря в паметта на цели генерации българи от втората половина на предишния век “.

Завидно е умеенето на Антон Баев да задава по този начин въпросите си към интервюиращия, че да подбуди у него най-съкровени мъчително – чувствителни и публично значими тематики. Авторът демонстрира добра вътрешен глас и умее да отстоява здрави нравствено – етически правила. Неповторимият Атанас Кръстев се извайва в думите и общуването му с ярки имена на създатели от разнообразни гилдии.  В книгата на Баев оживява обликът на този „ необятно скроен човек “, със мощен темперамент и воля, неумирим дух и възприятие за комизъм.

Както умно заключава създателят: „ Смисълът на един живот не може да бъде покрит. Тези мемоари са плод на съпротивата ни против самосвалите на времето “ и добавя: „ Времето на Начо стои все там на върха на Трихълмието “.

„ Начо On My Mind “ е книга изключително нужна ни през днешния ден, тъй като паметта остава най-мощното средство срещу забравата на такива духовни стожери на своето време като Начо Културата. По този метод  Антон Баев извършва почтено и своя журналистически и цивилен дълг като създател.

Иван Д. Христов

Книгата може да се откри в книжарските вериги Хермес, Хеликон, Сиела, както и онлайн на уеб страницата на издателство Коала прес – www.koalaperess.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР