Антиоксидантите са химикали, които пречат на окисляването. Процесът, при който

...
Антиоксидантите са химикали, които пречат на окисляването. Процесът, при който
Коментари Харесай

Какво представляват антиоксидантите: Трябва ли да ги приемате като хранителни добавки

Антиоксидантите са химикали, които пречат на окисляването. Процесът, при който атом или молекула губи електрони вследствие на химична реакция, по този начин разказват този развой специалисти.

В подтекста на здравословното хранене антиоксидантите са субстанции, съдържащи се в питателните артикули, които оказват помощ да се предпазят биологичните молекули, като ДНК , от тази евентуално разрушителна активност. Тези субстанции включват витамини С и Е, микроелементи като селен и цинк , както и други постоянно срещани растителни съединения като ликопен и флавоноиди.

Диетата, която включва рационална композиция от плодове, ядки, зеленчуци и гъби, би трябвало да съдържа задоволително антиоксиданти, с цел да защищити клетъчния механизъм от оксидативен стрес (сериозно нарушение на салдото сред продукцията на свободни радикали и антиоксидантната отбрана, в интерес на оксидантите). 

Как окисляването вреди на тялото ни?

Оксидативното увреждане настава, когато от значима биохимична конструкция, се отдели електрон. Пример за сходна структора е  база в генетичния код или аминокиселините, изграждащи протеините.

Прости промени в ДНК могат да трансфорат дадена база в нещо друго, променяйки държанието ѝ, тъй че тя към този момент да не следва същата поредност. Промяната на части от белтък може да понижи вероятността те да се разпаднат. Това от своя страна води до токсични скупчвания. Окисляването на мазнините, изграждащи мембраните на клетките, може да ги направи по-малко гъвкави, да редуцира живота им или да ги направи по-малко умели в осъществяването на работата им.

Въпреки че телата ни разполагат с механизми за възобновяване, които могат да се оправят с тези нездравословни промени, с напредването на възрастта проблемите могат да се натрупват. Пропускат се разновидности, образуват се скупчвания на протеини и се усилват рисковете от болести като рак или даже невродегенеративни положения като Паркинсон.

Дори в най-хубавия случай оксидативният стрес може да форсира доста процесите на стареене. Посивяването на косата и появяването на бръчки е невероятно да бъдат избегнати, само че може да не се подкрепят от химически процеси, които навлизат и крадат няколко електрона тук и там.

Какво предизвиква оксидативния стрес?

Телата ни естествено създават редица химически артикули, наречени свободни радикали, вследствие на типичните метаболитни процеси. Те включват реактивни кислородни форми като водороден пероксид, който е по едно и също време унищожителен и - при избрани условия, потребен детайл.

За да се оправят с тези реактивни типове, телата ни създават и ензими с антиоксидантни свойства. Такива ензими управляват свободните радикали, които произвеждаме, като бързо заместват изгубените електрони или гълтам радикалите, преди да могат да причинят щета.

Околната среда също може да бъде източник на свободни радикали. Абсорбирането на замърсители, в това число цигарен пушек и токсични метали, може да претрупа вътрешните защитни механизми на организма ни и да усили оксидативните увреждания.

Имате ли потребност от антиоксидантни добавки?

С помощта на личните ни ензими и антиоксидантите, които събираме с храната, тялото ни е добре квалифицирано да се оправи с оксидативния стрес. Добавянето на още антиоксиданти към тези, които си набираме с питателните субстанции не е целесъобразно. Проучванията през десетилетията не са разкрили признаци, че антиоксидантните добавки могат да понижат рисковете от утежняване на здравето или да се борят със стареенето.

Доказателствата сочат в противоположна посока. Метапроучване от 2007 година на рандомизирани изследвания открива, че има нарастване на смъртността измежду групите, които са приемали антиоксидантни добавки. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се разбере, защо допълнителните антиоксиданти не понижават оксидативния стрес в организма и какво вероятно може да го направи.

A STUDY HAS FOUND OUT THAT;

1. Consuming strawberries daily was found to improve cognitive function by increasing processing speed by 5.2%.

2. Strawberry consumption also lowered systolic blood pressure by 3.6% and increased total antioxidant capacity by 10.2%.
— SevenTeen (@Junior_17th)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР