Антимонополният регулатор на ЕС глоби Barclays, Credit Suisse, HSBC и

...
Антимонополният регулатор на ЕС глоби Barclays, Credit Suisse, HSBC и
Коментари Харесай

ЕС глоби четири банки за валутен картел

Антимонополният регулатор на Европейски Съюз санкции Barclays, Credit Suisse, HSBC и NatWest с общо 344 млн. евро за картел при търговията с валути след дълготрайно следствие, съобщи Ройтерс.

С санкция от 94 млн. евро се размина UBS, която е съобщила на Европейската комисия за картела, в границите на който банките са обменяли информация и търговски проекти както и са координирали комерсиалните си тактики посредством професионална онлайн чат стая, наречена Sterling Lads.

Най-голяма санкция отнася HSBC – 174,3 млн. евро, следвана от Credit Suisse с 83,3 млн. евро, Barclays с 54,3 млн. евро и NatWest – с 32,5 млн. евро.

Barclays, HSBC и NatWest са признали виновността си в подмяна на намаляване на размера на санкцията. От NatWest, която до неотдавна бе позната като RBS, обявиха, че нарушаването е станало преди към десетилетие и че в него са взели присъединяване някогашни чиновници на компанията, като от този момент до през днешния ден нейната просвета се е трансформирала фундаментално.

Европейски Съюз към този момент глоби някои от същите банки за сходно държание през 2019 година

„ Днес ние завършваме шестото си следствие за картел във финансовия бранш от 20313 година насам “, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По думите и държанието на петте банки е нанесло удар по интегритета на финансовия бранш и е било за сметка на европейската стопанска система и европейските консуматори,

Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG и RBS бяха санкционирани с общо 1,07 милиарда евро през май 2019 година от европейския антимонополен регулатор за манипулиране на валутния пазар в границите на два картела в интервала 2007-2013 за едната група банки и 2009-2012 за другата група.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР