Антимонополният орган на държавата обвини трите електроразпределителни дружества в прилагане

...
Антимонополният орган на държавата обвини трите електроразпределителни дружества в прилагане
Коментари Харесай

Антимонополът: ЕРП-тата пречат на свободния пазар на ток


Антимонополният орган на страната упрекна трите електроразпределителни сдружения в използване на нелоялни търговски практики, които опонират на Закона за защита на конкуренцията. Според Комисия за защита на конкуренцията, след направена инспекция, са налице обстоятелства, доказващи, че фирмите в групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про ползват идентични практики пречат на клиентите да сменят доставчика си на ток. По-конкретно са работили по метод, който дискриминира останалите търговци на електрическа енергия.

ЕРП-тата са работили по скица, която е пречела на искащите да преминат от контролирания на свободния пазар на ток да го създадат. По-конкретно сдруженията от всяка една група, които е трябвало да дават избрана информация и документи на поискалите да сменят доставчика си на ток, не са го правили в точния момент и в нужните периоди. По този метод действително клиентите не са могли да сменят доставчика си, считат специалистите на Комисията.

"Като обменят в границите на групите си основна информация за клиенти, които минават от доставка по контролирани към доставка по свободно контрактувани цени и забавят издаването на нужните документи, сдруженията попречват процеса на първична промяна на крайния доставчик с снабдител по свободно контрактувани цени ", се споделя в известието на антимонополния орган.

От Комисия за защита на конкуренцията са дали опция на енергийните дружества да се защитят. Определен е 30-дневен период, през които фирмите от трите групи ще могат да се срещнат с материалите по преписката и да дават писмени възражения по предявените изказвания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР