Антикорупционното законодателство на коалицията ГЕРБ/СДС срещна подкрепата на първо четене

...
Антикорупционното законодателство на коалицията ГЕРБ/СДС срещна подкрепата на първо четене
Коментари Харесай

Спецдирекция в КПКОНПИ да разследва мина на още една комисия

Антикорупционното законодателство на обединението ГЕРБ/СДС срещна поддръжката на първо четене на още една парламентарна комисия - на Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията . Това стана ясно на съвещание на отрасловата парламентарна комисия, на която народните представители гласоподаваха с 14 гласа " За " и 4 гласа " въздържали се " .

Предложението на групировката на Бойко Борисов е Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да има седем членове, един от които да е ръководител. Шестима да се оферират и избират от Народното събрание . Един да се предлага от президента, само че да се избира от Народното събрание. Ако номинацията от президента бъде отхвърлена, може да издигне нова. Идеята е тя да се ръководи на ротационен принцип. ГЕРБ са предложили следствието и разкриването на корупционните действия да се прави от Специализирана дирекция " Противодействие на корупцията ". ГЕРБ оферират и лишаване на нелегално добитото имущество да се реализира от обособена комисия.

Депутатът от Българска социалистическа партия Смиляна Нитова-Кръстева съобщи, че в този момент настоящият Закон за противопоставяне на корупцията не оправдава упованията на обществото. Затова е нужно ново законодателство в битката против корупцията, като общото сред трите законопроекта е институционалната промяна. Българска социалистическа партия ще поддържат законопроекта на ГЕРБ/СДС за битката против корупцията с мотив, че дават по-ефективни гаранции.

Както на Комисията по правни въпроси, по този начин и на антикорупционната комисия законопроектите за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности на Министерски съвет и на Законопроекта за противопоставяне на корупцията на Кирил Петков и група народни представители също не срещнаха поддръжката на депутатите.
 Надежда Йорданова видя надцакване по плановете за Антикорупцията
Надежда Йорданова видя надцакване по плановете за Антикорупцията

Не вижда политическа логичност да бъде подсилен единствено законопроектът на ГЕРБ/СДС

Депутатите от Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Народното събрание се сплотиха към направените оферти да се изпратят документално въпроси за информация и информации на изпълняващият длъжността ръководител на КПКОНПИ Антон Славчев.

Народните представители гласоподаваха единомислещо за това предложение, направено в последната точка в дневния ред на отрасловата парламентарна комисия.

Проведе се и къс спор по тази причина дали шефът на КПКОНПИ въпреки всичко да бъде изслушан на последващо съвещание на комисията, само че в последна сметка надви мнението, че е по-добре да се изпратя писмени въпроси, на които Славчев да отговори документално, без да бъде изслушван. Предложението бе направено от ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски, който също така предложи в утрешния ден до 12 ч. всеки един народен представител от комисията, който има въпроси и информации да ги зададе към Антон Славчев.
 Спецдирекция в КПКОНПИ да проверява, одобриха депутатите в комисия
Спецдирекция в КПКОНПИ да проверява, одобриха депутатите в комисия

Отхвърлиха законопроектите на Министерски съвет и ПП/ДБ

Припомняме, че законопроектът на Министерски съвет за промени в КПКОНПИ стъпва на концепцията, че е належащо основаването на нов проверяващ орган, който да се занимава с корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности . Главната цел е основаването на ефикасен орган за битка с корупцията, който да концентрира в себе си единствено тези пълномощия, които директно засягат предварителната защита и противодействието на корупционните закононарушения.

Предлага се структурна и организационна промяна, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията, която да се състои от петима членове, избрани по напълно нов метод - двама от тях се избират от Народното събрание, един се назначава от президента и по един се избира от Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и надлежно от Общото заседание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, а ръководителят ѝ ще се дефинира посредством чоп.

Друго главно направление е обвързвано с разкриването и следствието на избрани закононарушения, характеризирани като корупционни закононарушения, осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности.

Предвижда се следствието да се реализира от чиновници на комисията, назначени на служба " проверяващ контрольор ", при изискванията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс . Предлага се служебните им правни отношения да пораждат, надлежно да се приключват с решение на комисията като групов орган, а не от ръководителя на комисията. На проверяващите инспектори няма да може да се разпореждат други действия отвън активността по следствие на закононарушения. На служба " проверяващ контрольор " ще се назначават адвокати с минимум 10 години юридически стаж след извършен конкурс и сполучливо премината инспекция за честност.

Със законопроекта се оферират промени и в други закони предвид на преструктурирането на сегашната КПКОНПИ и основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията. Предвижда се ограничение на обсега на настоящия антикорупционен закон, като с наредбите ще се уреждат спорът на ползи, публичността на имуществото на необятен кръг лица, както и отнемането на нелегално добитото имущество. Предлагат се промени и в Наказателно-процесуалния кодекс, като се основава опция за правосъдно обжалване на отводите за формиране на досъдебно произвеждане.

В законопроекта на Кирил Петков и група народни представители се предлага структурна и организационна промяна, при която активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи да се разделя от активността по лишаване на нелегално добитото имущество, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията, а настоящата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално имущество.

Законопроектът планува служба " проверяващ контрольор ", който да прави дейности по следствие на корупционни закононарушения по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, само че при опазване на управителната роля на прокуратурата в досъдебното произвеждане. Разписана е опция за обжалване по правосъден ред на постановленията на наблюдаващия прокурор, с които се отхвърля формиране на досъдебни производства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР