Антикорупционният закон, който днес ще бъде гледан на второ четене

...
Антикорупционният закон, който днес ще бъде гледан на второ четене
Коментари Харесай

К.Славов: Антикорупционната комисия, която предстои да бъде създадена, е много близо до модела на едноличното управление



Антикорупционният закон, който през днешния ден ще бъде гледан на второ четене в Народно събрание, значително имаше чисто политическа функционалност. Веднъж тематиката за битката с корупцията да бъде изведена като съществена сред политическите съперници. Втори път – да бъде показано това изпитание пред Брюксел и най-много основаването на един антикорупционен орган. Това би трябвало да бъде отразено в съответните отчети за напредъка, а тези отчети, както виждаме, като че ли към този момент по един много безсрамен метод се подценяват, каквото и да написа в тях ръководещите четат едно, опозицията – друго, т.е. политическата приложимост на този закон, сякаш мина. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ изпълнителният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Калин Славов .

По отношение на използването на СРС освен за осъществено закононарушение, само че и по сигнали на жители, той изясни: Не става въпрос за опасения, а в отчета на Европейска комисия го написа в прав текст. Категорично е казано с предложение, което е направено в границите на правната комисия. Европейската спогодба за правата на индивида и Съдът в Страсбург позволяват потреблението на СРС единствено за тежки умишлени закононарушения и за отбрана на националната сигурност. Използването им в административен развой, какъвто ще ползва новата комисия, и в цивилен развой, каквато е процедурата по конфискация, съгласно мен, няма по какъв начин да бъдат обяснени. 

Славов изясни, че органът на антикорупционния закон ще бъде назначаван от Народното събрание: Говорим за колегиален орган, само че, в действителност, той е доста покрай модела на едноличното ръководство, тъй като ръководителят на Комисията, който ще бъде определен пръв, предлага членовете, Народното събрание се явява в ролята на един гумен щемпел, който ще подпечата неговата воля. След което сме в обстановка, в което ръководителят, по свое убеждение, разпределя дейностите сред членовете на Комисията. Освен това може да предложи на Народно събрание всеки един от членовете да бъде заменен. В цялата пирамида на подчиненост на органи в Комисията, еднолично той назначава всеки един орган. На процедура имаме пирамидална конструкция. Да приказваме за колегиален орган е доста мъчно.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР