Антикорупционният кандидат Бернардо Аревало печели президентските избори в Гватемала

...
Антикорупционният кандидат Бернардо Аревало от прогресивната партия Movimiento Semilla изглежда
Коментари Харесай

Антикорупционният кандидат Бернардо Аревало от прогресивната партия Movimiento Semilla изглежда спечели президентските избори в Гватемала в неделя, побеждавайки бившата първа дама Сандра Торес в надпревара, помрачена от страхове на демократичното отстъпление.

След преброяване на повече от 95% от бюлетините, Аревало спечели 59,1% от гласовете в сравнение с 36,1% на Торес, според официални данни на Върховния избирателен трибунал.

Това бележи зашеметяваща победа за бившия дипломат, който даде нов живот на надпреварата, която беше измъчвана от страхове от отстъпление от демокрацията, след като държавата дисквалифицира опозиционни кандидати, които се обявиха срещу корупцията – предизвиквайки притеснения от правозащитни групи и западни съюзници.

Председателят на избирателния трибунал Ирма Паленсия каза по време на пресконференция в неделя вечерта, че „днес гласът на хората е говорил“, тъй като стана ясно, че Аревало е спечелил с голяма разлика.

В публикация в X, официално известна като Twitter, Аревало написа: „Да живее Гватемала!“

Президентът на Гватемала Алехандро Джаматеи поздрави Аревало за победата му в публикация на X, като каза, че „ще отправи поканата за започване на подредения преход в деня след официалните резултати“.

Лявоцентристкият политик Аревало предизвика широко разпространено обществено недоволство с обещанията си да ограничи престъпността и корупцията, да се справи с недохранването и да осигури растеж на страна, която има едно от най-високите нива на неравенство в региона.

Постигането на тези цели няма да е лесно за Аревало, чийто баща беше първият демократично избран президент на страната, тъй като Конгресът ще бъде до голяма степен контролиран от партиите на властта, включително Unidad Nacional de la Esperanza на Торес.

 Избирател гласува в избирателна секция по време на втория тур на президентските избори в Гватемала Сити, Гватемала, на 20 август 2023 г. class= Гласоподавател гласува в избирателна секция по време на втория тур на президентските избори в Гватемала Сити, Гватемала, на 20 август 2023 г. Кристина Чикуин/Ройтерс

Анализаторите предупреждават, че може да има и опити за подкопаване на победата на Аревало, посочвайки опитите на държавните актьори да го дисквалифицират след изненадващото му второ място по време на първия кръг от гласуването през юни.

Гватемалски съд спря неговата партия Movimiento Semilla по искане на Рафаел Куручиче, който ръководи Специалната прокуратура срещу безнаказаността и е в списъка Engel на Държавния департамент на САЩ с „корумпирани и недемократични актьори“.

Curruchiche каза, че разследват Movimiento Semilla за предполагаемо фалшифициране на подписи на граждани – твърдение, което Аревало отрече.

Победата му идва след като регионални наблюдатели казват, че нарастващата клептокрация, подкупите и отслабването на върховенството на закона са изострили неравенството в централноамериканската държава, карайки хиляди гватемалци да се преместят в Съединените щати през последните години.

 Кандидатът за президент на партията Semilla Бернардо Аревало беше отстранен от гватемалски съд Кандидатът за президент на партията Semilla Бернардо Аревало беше отстранен от гватемалски съд Кристина Чикуин/Ройтерс

Ситуацията се влоши, след като през 2019 г. беше разпусната подкрепена от ООН комисия за борба с корупцията, известна като CICIG, призната за подпомагане на стотици присъди, твърдят правозащитни групи.

Прокурори и съдии, свързани с комисията, бяха арестувани и разследвани и много от тях избягаха от страната. През следващите години се наблюдават високи нива на бедност и недохранване.

Членове на медиите, които са се противопоставили на корупцията в репортажите си, също са изправени пред правни последици. Тази година видният гватемалски журналист Хосе Рубен Замора беше осъден на шест години затвор за пране на пари, в управляващи пресгрупи, описани като атака срещу свободата на словото.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР