Антикорупционният фонд сезира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и

...
Антикорупционният фонд сезира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и
Коментари Харесай

АКФ със сигнал до Бойко Рашков и парламента за злоупотреби при удълбочаването на Варненското пристанище |

Антикорупционният фонд сезира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Народното събрание за груби нарушавания на закона при удълбочаването на Варненското пристанище, изпълнявано от Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) , оповестиха от АКФ.

Според фонда ДППИ е нарушило Закона за публичните поръчки, като е упълномощило инхаус осъществяване на удълбочаването на плавателните канали на държавното сдружение „ Транспортно строителство и възобновяване “ ЕАД, макар че е било ясно, че то няма потенциал да извърши сходни услуги. Освен това предметът му на активност е напълно друг - реорганизация на жп пътища, ремонт, настоящо поддържане, изкопно-насипни действия на нови жп линии, трамвайни и тролейбуски линии.

Впоследствие в нарушаване на закона държавното сдружение превъзлага активността на частни реализатори за сумата от 393 млн. лева

Разследването по случая стартира журналистът Спас Спасов през 2019 година във връзка решението на държавното управление на Бойко Борисов да отпусне 220 млн. лева на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ за удълбочаване на плавателния път в цялата акватория на пристанище Варна.

Вместо да провежда социална поръчка, ДППИ разпорежда активността посредством инхаус процедура на " Транспортно строителство и възобновяване ", сдружение, с което ДППИ споделя общ принципал - министъра на превоза.

ТСВ ЕАД обаче не прави и не разполага с потенциал за осъществяване на драгажни действия за увеличение на дълбочината на морски пътища и предоставените му услуги не са предмет на неговата активност. И превъзлага активността на консорциума „ Европейски Съюз Билд “, като подписва контракт на стойност 393 млн. лева, от които досега са платени съвсем 370 милиона.

ТСВ ЕАД подписва контракти и с други реализатори на стойност 43 млн. лева Вместо от „ Европейски Съюз Билд “ в последна сметка активността във Варненското пристанище е осъществена от профилирани съветски кораби дълбачки, благосъстоятелност на компанията " Гидрострой ", записана в Калининград. Липсва обществена информация за контракта, подписан сред ТСВ ЕАД и „ Европейски Съюз Билд “, както и за контракта сред „ Европейски Съюз Билд “ и „ Гидрострой “. Нещо повече, 100% държавното ТСВ ЕАД отхвърля информация за тези контракти даже на принципала си – министъра на превоза, показват от АКФ.

" За да е законосъобразно инхаус възлагането, е било належащо ТСВ ЕАД потвърдено да разполага с нужните запаси и потенциал за осъществяване на предоставените му действия. При инхаус възлагане законът не планува опция за превъзлагане на активността (изцяло или частично) на други реализатори ", разяснява Даниела Пенева, юридически специалист в Антикорупционния фонд.

И добавя, че в нарушаване на закона предоставената на ТСВ ЕАД активност е превъзложена, освен това неведнъж, и изпълнителят по договорите на практика е сменен, заради което пораждат основателни подозрения за законосъобразността на възлагането, осъществяването и контрола.

И ТСВ ЕАД на собствен ред нарушава Закона за публичните поръчки, като подписва контракт с консорциума „ Европейски Съюз Билд “, още веднъж без да провежда социална поръчка, а посредством " използване на вътрешни правила " и избор на реализатор от особено направен за задачата лист.

" Подобно възлагане е още едно жестоко нарушаване на Закон за обществените поръчки. ТСВ ЕАД е публичноправна организация, която е задължена по закон да организира публични поръчки, когато разпорежда строителни действия. Това не може да става посредством вътрешни правила и избор на реализатори от " лист ". На процедура след превъзлагането от ТСВ ЕАД нямаме информация какъв брой са на брой подизпълнителите и подписаните контракти по веригата, до момента в който се стигне до фактически изпълнилото сдружение „ Гидрострой “. Нарушенията при използването на Закон за обществените поръчки постановат осъществяване на инспекция и следене законността на всички учредения за финансови преводи по плана ", уточни Пенева.

Такава инспекция е още по-наложителна поради данните в общественото пространство за това, че липсва техническа опция за довеждане докрай на удълбочаването на канала. Проектът не включва удълбочаване на входа на канала при Аспаруховия мост, нито удълбочаване на кейовите места при пристанището, които изискват правене на планове по брегоукрепване и в допълнение финансиране.

По време на чуването му в Народното събрание министърът на превоза Николай Събев осведоми, че работата по удълбочаването е приключена до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, само че не и до останалите 15 терминала. По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, в това число към пристанищен терминал Варна-Запад, е механически невероятно поради съществуването на подводни връзки и геологията на дъното, която не разрешава преместването им. Тези данни слагат под подозрение целесъобразността на плана.

" Сезираме министъра на вътрешните работи, като настояваме да бъдат събрани доказателства и да се откри дали са налице нарушавания или закононарушения във връзка със посочените условия ", декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

" Изпращаме сигнал и до Народното събрание с искане народните представители да сезират Сметната палата за осъществяване на цялостен финансов одит, доколкото има информация за финансови нарушавания. Резултатите от инспекцията ще изяснят законно ли са направени заплащанията по плана и ще могат да се употребяват в това число при мотивиране на преценката дали има данни за закононарушения. Ще осведомяваме жителите навреме за институционалните реакции на сигнала ни ", добавя Станкушев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР