Антикорупционният фонд поиска Висшият съдебен съвет да изслуша публично шестима

...
Антикорупционният фонд поиска Висшият съдебен съвет да изслуша публично шестима
Коментари Харесай

АКФ иска ВСС да разпита клиентите на Осемте джуджета от прокуратурата - като започне с Гешев

Антикорупционният фонд изиска Висшият правосъден съвет да изслуша обществено шестима прокурори, чиито имена бяха забъркани в абсурда с " Осемте джуджета " - мрежата за изнудване и търговия с въздействие в съда, ръководена от Пепи Еврото.

АКФ са предложили това да стане по самодейност на преди малко определения министър на правораздаването Атанас Славов, който ръководи съвещанията на Висш съдебен съвет и може да изиска процедура за обществено чуване.

Организацията показва шест имена на магистрати, които имат връзка по проблема:
основният прокурор Иван Гешевдиректорът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав СарафовЕмилия Русинова - зам.-апелативен прокурор на СофияИлияна Кирилова - градски прокурор на СофияДимитър Франтишек Петров - някогашен началник на Спецпрокуратурата, иКирил Пейчинов - прокурор от закритата Спецпрокуратура.
Както Петров, по този начин и Пейчинов бяха уличени в осъществяване на поръчки на Пепи Еврото още през 2020 година

Снимки на Сарафов и Русинова в компанията на търсения някогашен следовател бяха публикувани от някогашната жена на Еврото - Любена Павлова, която твърди, че двамата са били постоянни посетители в ресторанта " Осемте джуджета ".

Павлова твърди още, че настоящият градски прокурор на София е определен с намесата на някогашния ѝ брачен партньор.

" Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със съществени подозрения за застъпничество на високо равнище, подкопават концепцията за господство на правото и разрушават доверието на жителите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното проучване и диагностициране е основно за възвръщане на доверието на жителите в институциите, чрез законови ограничения според Конституцията и законите на Република България. Един от методите за това е точно посредством чуване пред Висшия правосъден съвет, както това е правено и при други публично значими проблеми със забъркани имена на магистрати ", споделят от АКФ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР