Антикорупционният фонд обжалва пред Административен съд София (АСС) мълчаливия отказ

...
Антикорупционният фонд обжалва пред Административен съд София (АСС) мълчаливия отказ
Коментари Харесай

Здравното министерство не дава информация за договорите за маски с Китай, АКФ се жалва в съда

Антикорупционният фонд апелира пред Административен съд София (АСС) безмълвния отвод на настояването си към Министерство на здравеопазването за копия от подписаните с китайски производители контракти за доставка на персонални защитни средства, оповестяват от Фонда.
На 07.04.2020 от АКФ са подали заявление до Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), с искане за даване на копия на подписаните през месец март 2020 година контракти с китайски и български производители за доставка на защитни маски.
На 23.04.2020 Министерството на здравеопазването е дало отговор с електронно известие, че не разполага с желаната информация по отношение на договорите с български производители на защитни маски и пренасочи по подготвеност запитването на АКФ към държавното дружество " Булбио ". В отговора си министерството по никакъв метод не адресира настояването на АКФ за даване на копия на договорите, подписани с китайски производители на защитни маски.
До сегашния миг, седмици след приключването на законовия 14-дневен период на 22.04.2020, АКФ не е получил отговор на своето питане. Според ЗДОИ, неналичието на отговор от страна на министерството е изключително значително процесуално нарушаване, еднакво на безмълвен отвод от достъп до информация.
Първата пратка с медицински материали от Китай дойде (СНИМКИ)
" Недопустимо е Министерството на здравеопазването да дава отговор с безмълвен отвод на питане за достъп до социална информация с такава висока социална значителност ", разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
" Обжалвахме отхвърли пред Административен съд София и чакаме той да бъде анулиран като незаконосъобразен, а Министерство на здравеопазването да бъде задължено да даде поисканите копия на договорите за доставка на маски от Китай. "
Извънредното състояние служи за заобикаляне на законови процедури сигнализира Антикорупционният фонд
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР