Антикорупционната комисия започна проверка на процедурата за купуване на щадящи

...
Антикорупционната комисия започна проверка на процедурата за купуване на щадящи
Коментари Харесай

КПКОНПИ в здравното министерство: Има ли нарушения при закупуването на щадящите тестове за ученици?

Антикорупционната комисия стартира инспекция на процедурата за пазаруване на щадящи проби за учениците. Причината - сигнали за нередности и изказвания на отстранения заместител здравен министър Димитър Петров, че процедурата не е изрядна.

От Министерството на здравеопазването обаче през днешния ден разпространиха позиция, в която дефинират извършената процедура за пазаруване на тестванията като безупречна.

Днес от КПКОНПИ разпространиха информация, че стартира инспекция на Министерство на здравеопазването, като от М към този момент са изискани и всички документи, свързани с процедурите на закупуването на щадящите проби за учениците, както и документите за подписаните контракти. ще се прави разбор на цените, на които са подписани тези контракти, както и на периодите и смяната им.

На разпит през днешния ден беше извикан някогашният здравен министър Димитър Петров, който повдигна тематиката. Трябва да бъдат снети показания и от шефове на другите търговски сдружения, които са взели участие в тези процедури. Предстои да бъдат снети показания и от чиновници на Министерство на здравеопазването, както и от здравния министър Стойчо Кацаров.

Според Димитър Петров не е обикновено процедурата да се разделя на 4 елементи, както и за нея да дава отговор началника на кабинета на министъра.

" Третият миг е за какво първият път бяха сложени по този начин изискванията, че втората компания, която се яви, й се разреши няколко дни да не подписва контракт, по-късно да се забави още няколко дни, и най-после да се провали доставката и половината възпитаници от 1 до 4 клас да не могат да тръгнат на учебно заведение ", съобщи Петров.



В предаването " Още от деня " здравният министър Стойчо Кацаров отвърна:

" Всички процедури са извършени по безусловно транспарантен метод. Даже поканихме медиите на отварянето на офертите, на прочитането кой с каква цена е взел участие. Всички документи, свързани с тези процедури, са оповестени на интернет страницата на министерството ".

Според Димитър Петров проблем има и при промяната на изискванията на публичната поръчка. Той разяснява и цената на тестванията:

" Още като видях тази сума, малко се озадачих и ги питах от кое място са измислили тази евентуална цена от 8 лв., като в аптеките по 6-7 лв. на дребно се купуват същите. И те, естествено, след това паднаха на 3-4 лв. ".

Стойчо Кацаров съобщи, че с помощта на постигнатите извънредно ниски цени, са закупени не 1,5 милиона, а четири пъти повече проби.

От антикорупционната комисия оповестиха, че в случай че в хода на инспекцията бъдат открити данни за корупционни дейности, въпросът ще бъде предаден на прокуратурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР