Антикорупционната комисия ще обжалва пред Върховния административен съд постановеното от

...
Антикорупционната комисия ще обжалва пред Върховния административен съд постановеното от
Коментари Харесай

Комисията Цацаров ще обжалва пред ВАС оневиняването на Александър Манолев |

Антикорупционната комисия ще апелира пред Върховния административен съд постановеното от Административния съд - София град, с което бе анулирано решението на КПКОНПИ за открит спор на ползи във връзка с някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев , оповестиха от комисията на Сотир Цацаров. 

Манолев е измежду шестимата българи, глобени от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ".

Преди два дни стана ясно, че от 10 000 лева на някогашния зам.-министър за спор на ползи. КПКОНПИ пък бе наказана да заплати 6000 лева на Манолев за разходи по делото

От КПКОНПИ припомнят, че на 10 октомври 2019 година комисията открива съществуване на спор на ползи за Александър Манолев. В интервала 5 май 2017-18 април 2019 година той в качеството си на член на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ е отговарял за отпущането на средства по европейски стратегии за създаване на къщи за посетители. Успоредно със заемането на висшата обществена служба, той е получил пълномощие да съставлява едноличен търговец (2 броя генерално пълномощие и 1 бр. за представляване на търговеца пред ДФЗ).

Въпросната компания е благосъстоятелност на дъщерята на дамата, наета да гледа децата му, и е получила паричен заем в размер на 700 000 лева от сдружение, благосъстоятелност на бащата на Александър Манолев. Същият едноличен търговец получава позволение и финансиране от ДФЗ за създаване на къща за посетители, басейн и ограда в аграрен парцел в Сандански. Имотът е благосъстоятелност на Александър Манолев, който е имал всички лостове за въздействие върху структурните звена в ДФЗ, показват от КПКОНПИ.

В своето решение комисията на Цацаров обосновава съществуване на спор на ползи, заради открито стопанско-финансово обвързване, както и за оказване на въздействие в частен интерес на обвързвано с него лице – дъщерята на дамата, наета против възнаграждение да гледа децата му.

В решението си арбитър Миглена Николова от Второ поделение, 39-ти състав на АССГ, не приема причините на КПКОНПИ и показва, че не е открита икономическа взаимозависимост. Въпреки съществуването на общо пълномощие от едноличния търговец, което не е оттеглено все още на заемането на висша обществена служба (заместник-министър), съдът не намира доказателствата за задоволителни. В претекстовете си арбитър Николова показва още, че предлагането за инспекция на къщата за посетители е направено 8 дни преди Манолев да бъде освободен от длъжностите си, а Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ е групов орган и не е потвърдено, че той, като член на УС на ДФЗ, е оказвал въздействие и е повлиял на решението на сътрудниците си, показват още от КПКОНПИ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР