Антикорупционната комисия предаде на прокуратурата материали от направената проверка за

...
Антикорупционната комисия предаде на прокуратурата материали от направената проверка за
Коментари Харесай

КПКОНПИ дава Жени Начева на прокуратурата заради натиск над Бул Био

Антикорупционната комисия съобщи на прокуратурата материали от направената инспекция за неблагоприятен контракт, подписан от „ Бул Био “ с задгранична адвокатска адвокатска фирма. Комисията е сигнализирана за случая от някогашния началник на организацията, който твърди, че е оказан напън върху него.

В хода на инспекцията е открито, че на 25 април 2018 година е признато решение на Министерски съвет за преустановяване на контракта сред българското дружество и канадското сдружение „ Интервакс “. Последвала процедура за асортимент от страна на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, вследствие на която е подписан контракт за правно обслужване с наше адвокатско сдружение, на което са били предоставени правните дейности в осъществяване на решението за преустановяване на контракта с „ Интервакс “.

Дружеството е трябвало да съставлява „ Бул Био “ при зародили арбитражни разногласия у нас и в чужбина. Въпреки това, съгласно изказванията на някогашния шеф, от тогавашния заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с непозната правна компания, с прибавен план на контракт с нея със същия предмет.

Според изказванията на шефа, този контракт е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било осведомено за към този момент подписания контракт с българското адвокатско сдружение за 48 000 лв., само че все пак съгласно шефа на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван напън от заместник-министър Жени Начева да подпише контракта с непознатата адвокатска фирма, което той най-после направил точно вследствие на този напън.
От страна на КПКОНПИ са осъществени оперативно-издирвателни мероприятия, само че оригинал на контракта или публично регистриран негов образец не е открит. Нито „ Бул био “, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него.

В същото време е открито, че към непознатата правна компания са осъществявани заплащания в евро на съображение контракт за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите до момента фактури/ са за интервала ноември 2018 година – февруари 2019 година, на стойности минимум 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа цялостно подпомагане на дирекция "Противодействие на корупцията “. Министър Кацаров удостоверява, че контракт с непознатата правна адвокатска фирма не е разполагаем и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с подобен предмет сред управлението на българското сдружение и това на Министерство на здравеопазването, както и всички налични документи, удостоверяващи осъществени заплащания към задграничната правна адвокатска фирма.

Според КПКОНПИ има данни за осъществено от някогашен заместник-министър на опазването на здравето закононарушение.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР