Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния
Коментари Харесай

КПКОНПИ загуби дело за близо 1 млн. лв. срещу Жоро Пурата

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изгубила делото за конфискация против известния някогашен митничар от столичното летище Георги Георгиев - Жоро Пурата. Това се вижда в електронните деловодства на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, съобщи в. Сега.

Комисията внесе желае за 995 000 лева против Георгиев през декември 2016 година по реда на анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност. От Георги Георгиев се претендираха ½ от апартамент в столичния кв. " Гео Милев ", два магазина в София, апартамент в Банско и суми от продажба на имущество, в това число и 330 000 лева от продажбата на автомобил " Бентли ".

През 2016 година КПКОНПИ напомни, че Георгиев беше задържан при акция на ГДБОП 9 години по-рано поради незаконен импорт на мобилни телефони. През 2008 година Министерство на вътрешните работи публично го разгласи за липсващ, а Софийската градска прокуратура образува дело за похищение. През 2011 година той се яви като очевидец по делото " Наглите " против похитителите си.

Проверката на имуществото на Георгиев стартира откакто той е наказан дефинитивно на една година затвор и лишаване на 200 000 евро за валутни закононарушения. КПКОНПИ твърди, че е открила, че за интервала от 1991 година до 2015 година Георгиев е придобил имущество на забележителна стойност, за което може да бъде направено обосновано съмнение, че е резултат на незаконната активност и по тази причина би трябвало да бъде иззето. Доходите му за този интервал са 32 091 лева, а разноските - 933 696 лева, пресмята комисията.

Първата инстанция - Софийският градски съд, приема, че би трябвало да бъдат иззети 1650 лева, които са равностойността на 33 дружествени дяла от капитала на " Инерт Коммерсиал " ООД, апартаментът в Банско и 330 000 лева, колкото е пазарната цена на продадения автомобил " Бентли ", както и 4200 лева, за колкото са продадени дялове в две сдружения - " Инерт Комерс " ООД и " Си Енд Джи Къмпани ". Мотивът на съда е, че няма връзка сред имуществото, добитото в 2004 година и до 1 април 2005 година и незаконната активност на Георгиев.

В началото на февруари т. година Софийският апелативен съд обаче анулира това решение и постановява, че целият иск на КПКОНПИ би трябвало да бъде отритнат като необоснован. Имуществото, на което се желае лишаване, не е добито от незаконната активност, приема съдът. Освен това апелативните съдии подвигат обезпечителните ограничения, наложени върху имуществото на Георгиев през 2016 година Комисията е наказана да му заплати и над 17 000 лева за разноските по делото. Решението на апелативния съд може да бъде атакувано пред висшия съд, който обаче гледа цивилен каузи по изключение.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР