Антикорупционната комисия е платила 22 510 лв. за принтиране и

...
Антикорупционната комисия е платила 22 510 лв. за принтиране и
Коментари Харесай

КПКОНПИ призна: Швейцария е отказала запор на имущество на Цветан Василев

Антикорупционната комисия е платила 22 510 лева за принтиране и за преводи, свързани с производството по конфискация на имущество в Швейцария на някогашния мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев.
Това оповестява в. " Сега ", като се базира на данни, предоставени от комисията. Те обаче са предоставени, едвам откакто вестникът завоюва дело против нея за достъп до информация.
От отговорите на КПКОНПИ се схваща още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни ограничения върху имущество на Василев там, само че втората инстанция е отменила това решение.
Разноските по правосъдното произвеждане в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лева, пресмятат от комисията. От отговорите им излиза наяве, че няма други страни, където са водили каузи за блокиране на имущество на Василев.
През 2015 година бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и фамилията му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 парцела в София, 5 парцела в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево, напомня вестникът. 
От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е натрапен и запор на парцел в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.
От " Сега " разкриват, че са потърсили информацията за разноските по делото, откакто при внасянето на желае за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев разгласи, че искът е съпроводен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т.
" Наехме специфичен превоз, печатница, а в преместването участваха чиновниците на правосъдната защита, даже пробиването на дупките в хартията беше тежък развой ", изясни той.
Първоначално Георгиев отхвърли информацията с неуместните претекстове, че това е служебна и комерсиална загадка . Две правосъдни инстанции обаче разрушиха причините му на пух и прахуляк, добавя вестникът. 
Решението за даване на данните е с дата 19 юни, само че бе получено по имейл на 24 юни едвам след обявата, че комисията не извършва правосъдното решение.
Само принтирането на документите е коствало на данъкоплатците 13 500 лева, сочи разбивката. За преводите от гръцки, британски, френски и съветски са платени 6516 лева Разходите за колета до Швейцария и Гърция са 2241 лева, показва още информацията.
Делото за конфискация на имущество на Василев и фамилията му е формирано през март 2016 година, а при започване на предходната година е спряно, с цел да изиска съдът пояснение по проблема от Съда на Европейски Съюз в Люксембург.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР