Антикорупционната агенция на Казахстан обяви днес, че е иззела бижута

...
Антикорупционната агенция на Казахстан обяви днес, че е иззела бижута
Коментари Харесай

Казахстан иззе скъпоценни камъни за $230 млн. от племенник на Назарбаев

Антикорупционната организация на Казахстан разгласи през днешния ден, че е иззела бижута на стойност 230 милиона американски $ по случай, в който е забъркан племенникът на някогашния водач Нурсултан Назарбаев, съобщи Агенция Франс Прес, представена от.  " В резултат на оперативно-издирвателни дейности са конфискувани скъпоценни и полускъпоценни камъни на стойност 230 милиона $, уточни организацията в изказване. В него няма елементи за иззетите скъпоценности.

Агенцията обаче е удостоверила пред Агенция Франс Прес, че камъните са открити в границите на ново следствие против предприемача Кайрат Сатибалди, който е племенник на Назарбаев. Нурсултан Назарбаев (82 г.), управляваше централноазиатската някогашна руска република от нейната самостоятелност през 1991 година до 2019 година

Сатибалди бе задържан през март и упрекнат в нелегално заграбване от националния телекомуникационен оператор " Казахтелеком " и " други закононарушения, подкопаващи сигурността ". През септември той бе наказан на 6 години затвор. Сатибалди е първият член на фамилията на Назарбаев, който е задържан.

Антикорупционната организация заяви още през днешния ден, че над $300 милиона, които той вложил в чужбина, " скоро ще бъдат върнати в бюджета на Казахстан ". През януари 2021 година над 230 души бяха убити при протести в страната, като повода за безредиците продължава да е обгърната в тайнственост. Сегашният президент Касим-Жомарт Токаев счита, че те са били резултат от скрит план в чужбина, като " терористи " се опитвали да вземат властта. Той обаче не показа доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Оттогава Токаев, който се бори за преизбиране на изборите на 20 ноември, предприе дейности за подсилване на властта си и за намаляване на въздействието своя предходник Назарбаев. Столицата Астана, която бе преименувана през 2019 година в чест на Назарбаев, си върна името през септември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР