Антибиотиците водят до една нова ера в медицината и лечението

...
Антибиотиците водят до една нова ера в медицината и лечението
Коментари Харесай

Доктор разкри ползите и минусите от антибиотиците

Антибиотиците водят до една нова епоха в медицината и лекуването на доста болести. Това сподели в изявление за „ Фокус “ доктор Кирил Свиленов, общопрактикуващ доктор, във връзка Европейски ден на антибиотиците – 18 ноември.

„ Още откогато стартира ерата на антибиотиците със Сър Александър Флеминг имаме една нова епоха в медицината и в лекуването на доста болести, които преди този миг са били съдбовни. Хора са умирали от инфекциозни заболявания “, добави доктор Свиленов.

Експерти: Антибиотичната устойчивост съставлява все по-голяма заплаха за човечеството

По думите му след настъпването на тази ера, несъмнено има голямо развиване до наши дни. „ Както всяко едно нещо има изгоди и опасности. Ползите са това, че доста от инфекциозните болести към този момент ги лекуваме с антибиотици. Вредата е тази, че за жалост в последните 30 години се изписват антибиотици всеобщо в по този начин наречените развити страни. Особено това страните в Европа и Северна Америка, в по-малък % в Латинска Америка и Африка “, изясни още той. „ Поради тази причина на всеобщо изписване на антибиотици се основават резистентни варианти на бактерии, което пък води до потребността от създаване на нови антибиотици. Друга щета е унищожаването на имунната система. Няма по какъв начин антибиотика селективно да унищожава бактериите, унищожава и нашите по този начин наречени положителни кафези, които би трябвало да се борят против инфекцията “, уточни още доктор Свиленов.

Той посочи, че не са чести случаите на устойчивост към антибиотиците. „ В моята процедура не мога да кажа, че се случва постоянно да има резистентни варианти. Може би една от аргументите е, че посредством представителите на фармацевтични компании, биваме осведомени за нови поколения, които влизат в приложимост и използваме и тях. Има и такива случаи, само че те не са чести, когато изписваме антибиотик, който се оказва по стремежи от нас метод и се постанова да се продължи лечението с втори антибиотик “, добави доктор Кирил Свиленов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР