Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона

...
Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона
Коментари Харесай

39 милиона души могат да загинат от антибиотичната резистентност до 2050 г.

Антибиотичната устойчивост може да аргументи гибелта на над 39 милиона души до 2050 година Това е изводът на проучване, оповестено в научното издание „ Лансет “, предадоха международните организации.

За първи път сходно изследване прави оценка въздействието на антибиотичната устойчивост през годините и се пробва да предвижда развиването й.

От 1990  до а 2021 над 1 милион души на година в света са умрели поради антибиотична устойчивост. Авторите на проучването са се  фокусирали върху 22 патогенни сътрудника, 84 комбинации между патогени и лекувания и 11 инфекциозни синдрома при хора на всевъзможни възрасти в 204 страни и територии посредством данни за над 520 милиона души.

През тези три десетилетия гибелта на деца до 5 годинки, директно породена от антибиотична устойчивост, е спаднала с над 50 %, защото предварителната защита и контролът при пеленачетата и дребните деца са се подобрили.

По-малко чести при тези деца, инфекциите обаче са станали по-трудни за лекуване, когато зародят. Паралелно с това смъртността при възрастни хора на и над 70 години е скочила с 80 % за същия интервал поради бързото застаряване на популацията и по-голямата накърнимост на възрастните на инфекции. 



Що се касае до патогенните сътрудници гибелта, дължаща се на златист стафилокок резистентен на метицилина, е най-нараснала в света.

В идните десетилетия смъртните случаи, дължащи се на антибиотична устойчивост ще набъбнат още повече.  Според моделите на откривателите броят на директните жертви може да доближи 1,91 милиона годишно в международен мащаб до 2050 година, което е скок с повече от 67% спрямо 2021 година До средата на този век антибиотичната устойчивост ще играе по-голяма роля за 8,22 милиона смъртни случая годишно, което е нарастване със 74,5% спрямо 2021 година Общо сред 2025 и 2050 година антибиотичната устойчивост би могла да бъде директна причина за повече от 39 милиона смъртни случая в международен мащаб и би била обвързвана със 169 милиона смъртни случая, съгласно учените.

Възможни са обаче и по-малко песимистични сюжети, означават създателите на проучването. Те напомнят и, че подобряването на лекуването на инфекциите и на достъпа до антибиотици би могло да предотврати от своя страна 92 милиона смъртни случая в света сред 2025 и 2050 година, изключително в Южна Азия и Субсахарска Африка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР