Анти-ковид мерките да не са еднакви за всички училища в

...
Анти-ковид мерките да не са еднакви за всички училища в
Коментари Харесай

МОН и МЗ съгласуват анти-ковид мерките в училище

Анти-ковид ограниченията да не са идентични за всички учебни заведения в страната, а да останат диференцирани. За това упорства министърът на образованието и науката Николай Денков.

Според него решенията за прекосяване на учениците в онлайн среда би трябвало да се вземат не на регионално, а на общинско равнище.

В момента тече развой по координиране на анти-ковид ограниченията в учебните заведения сред Министерствата на образованието и на опазването на здравето. Общо решение ще има или не затваряне на учебните заведения в цялата страна се чака на следващия ден.

" Обменяйки информация с Министерство на здравеопазването, аз имам информация във всяка община каква е обстановката. През последните две седмици твърдо се разбрахме, че решенията би трябвало да бъдат на общинско равнище ", разяснява просветителният министър.

Междувременно от съюза на работодателите в системата на образованието упорстват средствата за прехрана на учебните заведения от идната година да се покачат с 20 %. Искането им е поради нарасналите цени на тока, природния газ и водата.

" Един от огромните снабдители за Южна България предлага цена на сила за киловат час, която е три пъти по-висока от цената за съответния месец октомври през 2020-та година ", сподели Катерина Василева - член на УС на Съюза на работодателите в системата на националната култура

Позицията на синдиката е за 25% нарастване на единните разходни стандарти, от което да се подсигурява не по-малко от 15% на работните заплати, а останалите средства да бъдат ориентирани към най-малко 10 % нарастване на средствата за прехрана, разяснява и ръководителят на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров.

Според министър Денков 80% от образователните заведения нямат проблеми с финансирането за момента.

" Това, за което би трябвало да внимаваме, е до края на тази календарна година да съумеят учебните заведения да си покрият бюджетите. За идната календарна година ще приказваме, когато се приготви и се гласоподава бюджетът за идната година. Огромна част от учебните заведения, над 80%, са добре финансово. Ако има проблеми ще реагираме съответно за всяко едно учебно заведение ", сподели още Юлиян Петров.

Според Съюза на работодателите в системата на националната култура, без 20 процентно нарастване за прехрана, ще има учебни заведения и детски градини, които още в средата на идната година няма да се оправят с бюджетите си.

По тематиката работиха: Станислава Христова, Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР