Анонсираната изложба Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа

...
Анонсираната изложба Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа
Коментари Харесай

Русия смени името на изложбата за нацизма и видя добро бъдеще за АЕЦ Белене

Анонсираната галерия " Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България ", поради която Министерство на външните работи насочи остра нота на неодобрение и последва напрежение сред София и Москва, беше открита под различен надпис: " Пътят към успеха: Исторически източници описват ".
Независимо от наименованието, изложбата провокира голям интерес и стотици пристигнаха на откриването ѝ, даже създателите ѝ изрекоха признателност на Министерство на външните работи " за осведомителната поддръжка ". Същевременно, пред постройката на Руския културно-информационен център, където е изложена, стачкуваха проведени от Български земеделски народен съюз на някогашния боен министър Николай Ненчев хора, които виждат комунизма в България не по този начин, както го вижда Русия.

" Не се намесваме във вътрешните работи на България и в никакъв случай такава задача не сме си поставяли. Това, което става тук, виждате - е почитание към руския народ, който е пристигнал тук и е оказал помощ на българския народ да се избави от нацизма ". Така съветският дипломат у нас Анатолий Макаров показа изложбата на съветското историческо сдружение, станала мотив за напрежение сред България и Русия.
По думите му нотата на външното ни министерство е изненадваща. " Това, което направи българското външно министерство, изключително обвиняването, че ние сме хвърлили страните от Източна Европа 45 години обратно – това, несъмнено, не е правилно и ние не можем да го приемем ", съобщи пред публицисти той след откриването на изложбата.

Запитан по какъв начин след този случай ще се развиват енергийните планове - да вземем за пример АЕЦ " Белене " , Макаров изрично съобщи: " Ние с вас вървим в положителна тенденция “ и в увещание напомни визитите на съветския министър председател Дмитрий Медведев в България, на българския президент Румен Радев в Русия, на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, срещата на премиера Бойко Борисов с Медведев в Баку. " Предстои идната седмица сесия на двустранната комисия по търговско-икономическото съдействие, където ще обсъждаме и енергетиката, и туризма и други въпроси и внезапно получаваме подобен изстрел “, сподели още за нотата на Министерство на външните работи Макаров. Той добави, че е последовател на максимата " по-добре разговор, в сравнение с некролог " и съобщи, че би желал да търсим решение по естествен, цивилизован метод. " Добре е да си спомним, че съществува в нашите двустранни връзки руско-българска група от историци, която не се е събирала към този момент 11 години. На кого е преференциално да възникне такава обстановка и да провокира напрежение в връзките ни? На нас не ни е преференциално. Някой търси това, някому е нужно ", разяснява съветският дипломат.
. Макаров означи, че е нужна естествена цивилизована конюнктура. " Считам, че в дадената обстановка не трябва да се стреля ", изрази се нагледно той и сподели, че историята е история, без значение дали ни се харесва, а за изложбата - че " показва обстоятелства без фотошоп ".
Той сподели още, че почита премиера Борисов и че вижда, че е надъхан към положително развиване на двустранните връзки. " С наслаждение бих желал да намираме решения. Имаме доста положителни вероятности, само че има и сили, заитересовани от това да ни спрат, с цел да не бъдем близки - България и Русия ", добави Анатолий Макаров.
Макаров отбягваше историческите въпроси на българските публицисти с аргумента, че е посланик и уточни, че съществува комисия от историци сред България и Русия, която би трябвало да се занимава с тези тематики, само че от 2011 година не се е събирала. " Без взаимната работа, без проучването на тези тематики взаимно ще се упрекваме едни други ", добави дипломатът. 
Представените събития

" В така наречен либерален преход стана съвременно събитията от това време да бъдат определяни като " окупация ", има гръмки обвинявания без доказателства, нямащи нищо общо с действителността. Снимките и документите в изложбата са без ретуш и фалш и свидетелстват, че задачата на Червената войска е била извънредно освободителна ", съобщи съветският дипломат при откриването на изложбата. Той е безапелационен: " Преди 75 години българският народ с тържествуване и наслада е посрещал войските на Червената войска, без нито един патрон са влезнали в страната руските бойци. Те са преследвали една-единствена цел – да избавят българския народ от нацизма ".

Той посочи, че " с помощта на помощта на Съветския съюз е станало допустимо да се въоръжи българската войска и най-сетне да се стигне до разгрома на фашистка Германия ". Макаров уточни, че от Русия били предоставени на България безплатно хиляди тонове снабдяване, както и уреди и муниции на българските въоръжени сили.

" Дори бърз взор на фотосите на ликуващия по улиците на София народ са задоволителни, с цел да се признае, че идването на руската войска е било дълго чакано и избавително. Съветските бойци и българските партизани са посрещани тук като освободители, като герои ", посочи дипломатът. " Тогава хората са си давали сметка, че без решителния отпор на фашизма от страна на Съветския съюз не можеше и да става дума за свободно бъдеще ", разяснява той и добави: " Добре би било и през днешния ден да не забравяме за това ".

Членът на президиума на Руското историческо сдружение Константин Магилевски разясни, представяйки изложбата, че това е първата от 21 експозиции, отдадени на " освобождението " на страните в Централна и Източна Европа, готови от съветското историческо сдружение. Представени са архивни документи от архивите на Русия и разнообразни организации. Една трета от експозицията е отдадена на историята на Великата отечествена война, на нахлуването на хитлеристката войска в Съветския съюз и прогонването ѝ от руската войска.

" Българите с екстаз са посрещали освободителите си ", посочи и той. " Изложените документи демонстрират и какъв брой грижливо се е отнасяло командването на армията към държанието на своите бойци на териториите на други страни, с цел да няма неудобства за локалното население – били са положени оптимални старания ", добави Магилевски.

Той означи, че 9-тосептемврийските събития се случват единствено 80 години след Шипка и Плевен, след връщането на българската държавност, от освобождението на страната и разяснява: " Паметта за това избавление е била жива тогава – също както в този момент следим живата памет на българите за освободителната задача на Червената войска ". Той пожела на българите да запазят паметта за битката против нацизма. След като благодари на уредниците и домакините на изложбата, той изрече особено признателност на Министерството на външните работи на братска България за " осведомителната поддръжка ". Сред последвалите овации се чуха апели: " Пак да ни освободите – от европейско и от американско …. "

По думите на научния шеф на Руското военно историческо сдружение Михаил Мягков през днешния ден против Русия се е разгърнала осведомителна война за да се излее тиня върху освободителната задача на руската войска, която един до друг се е сражавала за нейната и нашата независимост. Той е безапелационен: " Изложбата споделя самата истината за нашите бойци " и увери: " Няма да забравим, че дружно с Червената войска са се сражавали и българските бойци, 36 000 от които са починали за свободата на Европа ".

" Днешните западни пропагандисти не помнят, че в случай че не беше Червената войска доста страни нямаше да мислят и пишат на родния си език ", съобщи още Мягков.
Председателят на антифашисткия съюз Симеон Игнатов разкритикува нотата на Министерство на външните работи, определяйки я за " пронизана от непознаване на историческите обстоятелства и от несполучливи опити за тяхната замяна ".



С плакати " Сталин не е избавител " и " Русия – зложелател № 1 на българската държавност и Европейски Съюз " група другомислещи стачкуваха пред постройката на РКИЦ против изложбата и в отбрана на тезата " Окупацията не е избавление ".
" Протестираме поради историческата неправда и поради събитието, което се пробват от съветското посолство да ни внушат, че на 9 септември, надали не България е била освободена ", съобщи водачът на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев.

Той е безапелационен: " На 9 септември България е поробена страна. Бяха избити хиляди хора. В тяхна памет сме тук, тъй като не би следвало да позволим тази историческа истина да бъде сменена " и решително добави: " Ще отстояваме правото на България да се самоопредели, да бъде свободен, либерален член на Европейски Съюз и НАТО ". 

" В цялата човешка история няма случай някой да е оповестил война на друга страна и да твърди, че я е освободил! Докато се водят борбите при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз поддържа легация в София, само че когато антифашисткото държавно управление на Константин Муравиев извежда България от Тристранния пакт и търси помирение със Западните съдружници, Съюз на съветските социалистически републики ни афишира война ", безапелационни са представителите на Български земеделски народен съюз.
" Нахлуването на Червената войска у нас разрешава на ретроградната Българска комунистическа партия да стартира безогледни репресии, да потъпче възраждащия се парламентарен ред. В резултат на руската окупация беше погубен елитът на нацията ", се споделя в анонса на проведения от тях митинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР