Анонимен свидетел по разследването срещу Петьо Петров - Еврото Осемте

...
Анонимен свидетел по разследването срещу Петьо Петров - Еврото Осемте
Коментари Харесай

Защитен свидетели по Осемте джуджета е заплашван

Анонимен очевидец по следствието против Петьо Петров - Еврото " Осемте джуджета " е заплашван след отнемането на делото от Софийската районна прокуратура (СРП) през лятото на 2023 година

Това се споделя в писмо на ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова до Антикорупционния фонд (организацията, която разкри групата за търговия с въздействие на Еврото в Спецпрокуратурата още през 2020 г.).

Доказателствата, събрани от СРП по случая, бяха конфискувани от висшестоящата Софийска градска прокуратура и делото беше прекъснато през август 2023 година - откакто излиза наяве, че се ревизира и възможната връзка на Борислав Сарафов с групировката на Петьо Петров.

Преди това, през юни 2023 година, обаче тези доказателства са изпратени от СРП и на Върховния касационен съд. Към оня миг към този момент съществува новият механизъм за следствие на висшите ръководители на прокуратурата, какъвто е и Борислав Сарафов. Няма обаче определен съответен прокурор, който да се занимава с инспекциите - Даниела Талева встъпи в служба чак в края на 2023 година

От писмото на Захарова до Антикорупционния фонд излиза наяве, че на 20 юли 2023 година във Върховен касационен съд е получен сигнал от предпазен очевидец по следствието за " Осемте джуджета ".

Той е съобщил, че е намерил неподписано писмо, оставено на прозореца на автомобила му - и е споделил съмненията си за " неговия адресант ".

Свидетелят е изразил безпокойтво, че информацията за неговите показания е изнесена непозволено и " настоятелно желае да му бъде обезпечена отбрана от всички вероятни форми на напън и заплашване ".

Проверката на Върховен касационен съд за това кой е имал достъп до класифицираните данни от следствието е посочила, че запечатаните пликове с доказателства са отворени единствено от прокурора от Софийската градска прокуратура Йордан Петров.

Това се е случило по експлицитна молба на прокурор Петров да се запознае със наличието на секретните материали в качеството си на наблюдаващ прокурор по към този момент конфискуваното по подготвеност от СГП дело, показват от Антикорупционния фонд.

Петров е индивидът, който е решил, че освен няма нужда да се продължава следствието за насила и подслушване на магистрати от групата на Пепи Еврото, само че и след това повдига обвиняване на наблюдаващия прокурор по случая от районната прокуратура.

От обществено публикуваното разпореждане за преустановяване на следствието се вижда, че в СРП са извършени разпити на няколко очевидци - Любена Павлова (бивша жена на Еврото), Кристиан Христов (негов чиновник и доверено лице), Димитър Спасов - Митко Картиста (съсобственик на охранителната компания " Делта гард " ) и двама анонимни очевидци.

Единият от тях споделя за чести визити на Борислав Сарафов в ресторант " Осемте джуджета " и предаване на пликове сред Сарафов и Петров. В показанията на този очевидец се споделя още за това, че в заведението е идвал тогавашният началник на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек и Емилия Русинова, някогашен началник на Софийската градска прокуратура - " на която като че ли Петьо Петров бил оказал помощ да стане административен началник на СГП и с която си разменяли някакви бележки " (цитатът е от преразказа в постановлението на Йордан Петров за преустановяване на делото).

Вторият скришен очевидец е споменавал и " имена на още магистрати, които имали контакт с П. Петров, включително и арбитър от Софийски градски съд, на която било оказвано въздействие, и били подвластни от него ".

Този очевидец твърдял още, че " зависимостта се получавала откакто множеството магистрати били заснемани в компрометиращи обстановки, най-много полови актове ".

АКФ дефинират случилото се като едно от " множеството притеснителни условия към... следствията в СРП и СГП, касаещи хипотетичните незаконни мрежи за престъпно въздействие в правораздаването респективно на Петьо Петров – Еврото (разследването в СРП) и Мартин Божанов – Нотариуса (друго следствие в СГП) ", споделят още от АКФ.

" Единствено от компетентността на специфичния прокурор би следвало да бъде разпореждането с тези доказателствени материали (след като са към този момент присъединени към новообразувана кореспонденция с предмет данни за закононарушение, вероятно осъществено от заместител на основния прокурор). В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още до момента в който са се намирали във Върховен касационен съд, а след това всички материални доказателства и секретни материали са върнати от Върховен касационен съд в прокуратурата. Там попадат във фактическата власт на прокурор от елементарната прокурорска подчиненост, за който не са налице експлицитните гаранции за самостоятелност от засегнатото в доказателствените материали лице – основен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово написани за специфичния прокурор. Това се случва по еднолично предписание на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд, без в него да е посочено правното съображение, на което се базира ", споделят още от АКФ.

Поводът за връщането на доказателствата в прокуратурата е дългото закъснение на Висшия правосъден съвет в процедурата по одобряване на Даниела Талева като специфичен прокурор по следствието.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала назад доказателствените материали от Софийската градска прокуратура, само че не е известно дали към преписката по делото все още е формирано наказателно произвеждане, споделят още от Антикорупционния фонд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР