Анна Стойкова е общински съветник от ГЕРБ-СДС, по образование инженер-химик.

...
Анна Стойкова е общински съветник от ГЕРБ-СДС, по образование инженер-химик.
Коментари Харесай

Анна Стойкова ГЕРБ: София е първата предоставяща достъпност на глухите и сляпо-глухите хора

Анна Стойкова е общински консултант от ГЕРБ-СДС, по обучение инженер-химик. Като общински консултант има три мандата. Стойкова е Заместник-председате на комисията по опазане на околната среда, земеделие и гори, член на тази по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и член на комисията за децата, младежда и спорта.

Г- жо Стойкова,първата графа, ориентирана към глухи и сляпо-глухи хора е към този момент факт! Разкажети ни малко повече.

Столичната община е първата с осъществена Рубрика за глухи и сляпо- глухи жители в резултат на пилотните действия, които се извършват по Решениие на Столичен общински съвет(СОС).

Тя е обозначена с различим за глухите хора знак, намиращ се в горния десен ъгъл на електронния портал на Столична община.

Същата съдържа информация в три посоки на Следствен отдел към окръжна прокуратура - обществени действия, превоз и спорт, показана посредством видеа на български жестов език(БЖЕ).

Рубриката ще бъде поетапно надграждана с информация във всички посоки на Следствен отдел към окръжна прокуратура и при нужда навреме обновена.

Надявам се, че ще бъдем оптимално потребни за хората от глухата общественост в нашия град.

Разбира се ще разчитаме на противоположна връзка от тях посредством организациите на и за глухите хора с цел да разширяваме Рубриката съгласно техните потребности.

Има ли доста организации в София, които се занимават с тематики, свързани с глухата общественост?

През месец март 2021г. реализирах първата среща в Следствен отдел към окръжна прокуратура с представители на две такива организации, на която участва и г-а Фандъкова.Тогава разбрах, че на територията на София работят над двайсет такива организации, част от които са работили интензивно при приемане на Закона за българския жестов език( ЗБЖЕ) в Народното събрание(НС).

В рамките на два- три месеца съумях да се срещна с представители на множеството от тях, при които срещи начертахме главните стъпки за използване на ЗБЖЕ в Следствен отдел към окръжна прокуратура.Така стартира всичко и аз поех координацията по тематиката.

Какво значи да приложите Закона за българския жестов език в Столична община?

Припомням, че неотдавна в СОС приехме План за деяние по отношение на използване на ЗБЖЕ и до края на годината ще имаме досегаемост при административното обслужване в Следствен отдел към окръжна прокуратура на глухи и сляпо- глухи жители.Това е една от главните цели на този закон.

Плана за деяние се изготви на база на Мерки и действия, признати в Консултативния съвет(КС), на който бях ръководител и в който участваха представители на всички заинтригувани страни- столична администрация,районни кметове, общински съветници и четирима глухи консултанти, определени на конкурсен принцип.

Именно глухите консултанти са нашия поръчител, че взехме верни и съответни решения.Работата в Конституционен съд беше доста интензивна и ползотворна, като в това време провеждахме и спомагателни работни срещи с по- огромно наличие на представители на глухата общественост за да ги срещаме с настоящата ни работа.

Хубавото е, че получавахме огромна поддръжка и подпомагане от всички тях и изградихме чудесни партньорски взаимоотношения.

Какви са главните действия посредством които Следствен отдел към окръжна прокуратура ще обезпечи досегаемост на глухите и сляпо- глухи жители?

Обобщените ограничения и действия, които приехме в Конституционен съд и които ще се изпълнят в Плана за деяние са в три посоки:

- обслужване на място на глухите и сляпо- глухи жители посредством тристранна онлай връзка сред глухия консуматор, админа на гише и жестов преводач.

За задачата във всяко звено на Следствен отдел към окръжна прокуратура ще има механически обезпечено и разпознаваемо за глухите хора гише, обозначено със специфичен знак.

-осъществяване на информационни образования по отношение на живота, културата и идентичността на глухите хора, ориентирана към столичната администрация за по- положителното им обслужване.

-достъпност на електронния портал на Следствен отдел към окръжна прокуратура, създавайки Рубрика с видеа на български жестов език(БЖЕ), садържащи информация по посоки.

Закона за българския жестов език е признат на 26.01.2021г. от 44-то Народно заседание и съгласно него до края на 2022г. всички институции на национално и локално равнище би трябвало да подсигурят досегаемост при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица.

За мен като общински консултант бе голяма чест и отговорност да съгласувам тематиката по използване на ЗБЖЕ в Следствен отдел към окръжна прокуратура и тя се трансформира в моя персонална идея!

Какво следва от тук нататък?

Столичната община към този момент работи по осъществяване на Плана за деяние по отношение на използване на ЗБЖЕ.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР