Anna Mikulska, September, 2018, kleinmanenergy.upenn.edu Технологичният напредък в областта на

...
Anna Mikulska, September, 2018, kleinmanenergy.upenn.edu Технологичният напредък в областта на
Коментари Харесай

Как задълбочаващият се пазар на природен газ засяга Европа


Anna Mikulska, September, 2018, kleinmanenergy.upenn.edu

Технологичният прогрес в региона на втечняването на природния газ и хидравличното разтрошаване, коeто провокира шистовата гражданска война в Съединените щати, доведоха до неотменимо изменение на разпоредбите на пазара на природен газ. От районен запас, природният газ е на път да се трансформира в световна стока.

Продължаващата промяна е изключително значима, само че и отличителна за района на Централна и Източна Европа, където нови участници на пазара оспорват съветското владичество.

Природният газ е все по-популярен, изключително в производството на електрическа енергия. В съпоставяне с въглищата или мазута, природният газ е доста по-чист, излъчващ доста по-малко въглероден диоксид и локални замърсители. Това преимущество е съчетано със съпоставими, в случай че не и по-добри резултати и успеваемост.

Но в газообразната си форма с ниска компактност, природният газ е сложен и безценен за превозване. Транспортът посредством водопровод е обичаен способ за пренасяне на горива. Предвид неприемливо високите разноски за втечняване, втечненият природен газ се употребява единствено там, където инфраструктура за тръбопровода не може да бъде построена. Това докара до пазари с районен темперамент, основани посредством дълготрайни вложения в тръбопроводна инфраструктура и последвани от дълготрайни контракти. В регионите, където съществува един или малко районни снабдители, това основава взаимозависимост, а стоката е обект на евентуален политически риск и интервенция.

През последното десетилетие обаче, две относително нови промени доста трансформираха динамичността на пазара на природен газ. Първо, технологията за втечняване на природен газ напредна, с цел да стане ефикасна и задоволително евтина, като се обезпечи жизнеспособна опция на газ по водопровод. Второ, нови доставки на природен газ бяха отключени по целия свят, в това число от Катар, Австралия и Съединени американски щати, където нова хоризонтална технология за сондиране инициира " шистовата гражданска война ". В резултат на това, през последните 17 години търговията с LNG се е утроила, което прави по-глобален втечнения и по-дълбок газовия пазар. На този пазар има доста нови точки на предложение и търсене, както и възходящ дял от покупко-продажби, които са краткосрочни или на място/спот покупко-продажби. Освен това геополитическата стойност на ресурса е намаляла за обичайно преобладаващите районни снабдители, което евентуално би разрешило по-голямо геополитическо въздействие от страна на нетрадиционните снабдители на газ като Съединени американски щати или Австралия.

По-специално тези трендове провокират обичайна взаимозависимост на страните от Централна и Източна Европа от съветски газ.

След рухването на Желязната завеса и откакто загуби опцията да въздейства директно политически на страните в района, Русия употребява естествените си запаси за реализиране на геополитически цели и има стопански полза от господството си. Но появяването на по-гъвкав пазар на полутечен природен газ и приключване периода на доста от дълготрайните контракти с Русия (изтичащи при започване на средата на 2020 г.), трансформират позициите на района във връзка с договарянията с Русия. И най-малко някои страни от Централна и Източна Европа са подготвени да се възползват от тази опция.

Полша и Литва към този момент направиха първите стъпки за създаване и употреба на нови терминали за импорт на полутечен природен газ. Допълнителни терминали за подкрепяне на района на ЦИЕ са планувани в Хърватия, Естония и Гърция.

Подписани са и нови дълготрайни контракти. Това са 20-годишни контракти, които полската компания PGNiG подписа за доставка на 5,4 милиарда кубически метра природен газ от 2023 година. Важно е, че договорите са FOB ( " Free On Board " ) /термин в интернационалното комерсиално право, уточняващ по кое време съответните отговорности, разноски и риск, свързани с доставката на артикули, се реалокират от експортьора до купувача според стандарта Incoterms/, което разрешава на PGNiG независимост, когато става дума за газ, след закупуването на контрактуваните размери. Дружеството може или да достави тези количества на Полша, или да реши да го продаде другаде, в случай че търсенето в страната не е задоволително високо, с цел да го поеме, или в случай че има по-евтин източник на газ, наличен по това време.

Тази опция за арбитраж е отличителна линия в търговията с полутечен природен газ в Европа. Предвид по-високите разноски, свързани с неконвенционалното добиване на газ, втечняването и превозването, цените на LNG евентуално ще бъдат по-високи от стандартния съветски газ, превозен посредством съществуващата необятна мрежа от тръбопроводи. Поради това, малко е евентуално LNG да размени изцяло съветския газ. Но той може да диверсифицира предлагането, да даде цена и да балансира пазара. И значимото е, че способността за импорт и дистрибуция на LNG от страните от Централна и Източна Европа обезпечава " надеждна опасност " за актуалните съветски геополитически и ценови практики. В тази роля LNG предлага по-голяма енергийна сигурност освен посредством диверсификация на източника на доставка, само че и посредством смяна естеството на доставките на съветски газ, което разрешава на ЦИЕ да се възползва от по-евтиния съветски газ при по-конкурентни условия.

*Анна Микулска е старши теоретичен помощник в Центъра за енергийна политика Kleinman и не-щатен помощник в Центъра за енергийни проучвания на Института за публични политики " Бейкър ".

Преводът е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР