Анкета на Марица показа какво очакват хората от новия кабинет

...
Анкета на Марица показа какво очакват хората от новия кабинет
Коментари Харесай

Юзди на цените, но и изчегъртването да продължи!

Анкета на " Марица " сподели какво чакат хората от новия кабинет

Овладяването на скока на цените би трябвало да бъде първа грижа на новата власт. От нея обаче се чака да продължи изчегъртването на някогашните ръководещи и да извърши обещанието си да спре корупционните схеми. Това сочат резултатите от анкетата на " Марица ", извършена от 28 ноември до 31 декември предходната година в уеб страницата на медията.

В нея участв​аха 8608 души, ко​ето я прави задоволително представителна за публичните настроения. За съпоставяне, в множеството социологически изследвания на въпросите дават отговор към 1000 души.

" Марица " попита кое е най-важното, което държавното управление на Кирил Петков би трябвало да свърши в идващите месеци. За най-вече читатели (21,8%) приоритет №1 е кабинетът да понижи цените на тока, горивата и храните. Още предходната година новият парламент наложи мораториум върху цените на тока и водата. Поскъпването на храните обаче продължава, а КЕВР позволи при започване на новата година и 30% скок на газа, което ще повлече нови нараствания.

Страхът от растящите цени разумно изстрелва на трето място като приоритет увеличението на приходите, което е най-голямото предпочитание на 14,9% от интервюираните.

Битката за оцеляване обаче не притъпява желанието за отмъщение по отношение на предходните ръководещи. Новата коалиция да в профил дефинитивно ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта, е първа задача за 16% от участниците в допитването. Четвърти по поддръжка приоритет пък е кабинетът на Кирил Петков да се оправи с корупцията (10,8%), което може да се одобри като очакване новият остарял вътрешен министър Бойко Рашков да продължи да рови за далавери на държавните управления на Бойко Борисов.

На пето място във вота на читателите (10,2%) е премахването на зеления документ и завръщането на всички възпитаници в клас. Това предпочитание на половина към този момент е изпълнено, тъй като присъственото образование към този момент е реалност. Кабинетът обаче е безапелационен, че няма да се откаже от зеления документ, чието въвеждане усили броя на ваксинираните у нас. Именно повдигането на темпа на имунизация от здравните управляващи е на шесто място в анкетата, събирайки 8,5% поддръжка. Премиерът Кирил Петков категорично уточни имунизацията като една от първите и най-важни задания на държавното управление, изключително откакто най-заразният вид на коронавирус - омикрон, също беше засечен у нас.

Не липсват и скептици за качествата на новата четворна коалиция, които чакат държавното управление да усвои милиардите от Плана за възобновяване и след това да зареже властта. Подобен сюжет плануват 7,8% от участниците в анкетата.

Малко ненадейно, само че едвам на осмо място като приоритет е подпомагането на бизнеса и обществено слабите в пандемията, за което упорстват 6,5%.

Да организира административна промяна и да даде повече икономическа независимост на общините, е първа грижа за 2,8 на 100 от интервюираните. Детските градини да станат безвъзмездни пък е приоритет №1 едвам за 0,7% от читателите, които се включиха в допитването на " Марица ". Като цяло от новата власт се чака да смекчи удара по джоба на българите, само че и да има кураж да направи обещаните промени. Дали това ще бъде по силите на Кирил Петков и екипа му, евентуално ще стане ясно още в околните месеци, тъй като новият кабинет подкара 2022-ра в обстановка на съвършена стихия от съвпадане на рецесии.

Анкетата

Какво е най-важното, което държавното управление би трябвало да свърши в идващите месеци?

21.8% Да понижи цените на тока, горивата и храните

16,0% Да в профил дефинитивно ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта

14.9% Да увеличи приходите

10.8% Да се оправи с корупцията

10.2% Да отстрани зеления документ, а всички възпитаници да се върнат в учебно заведение

8.5% Да вдигне темпа на имунизация, с цел да изведе страната от коронавирус рецесията

7.8% Да усвои парите от Плана за възобновяване и да бяга

6.5% Да подкрепи бизнеса и обществено слабите в коронавирус пандемията

2.8% Да организира административна промяна и да даде повече икономическа независимост на общините

0.7% Да направи детските градини безвъзмездни
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР