Анкета на “24 часа събра профила на едно правителство, което

...
Анкета на “24 часа събра профила на едно правителство, което
Коментари Харесай

Борисов победи Петков за премиер в анкета с 22 000 гласа

Анкета на “24 часа ” събра профила на едно държавно управление, което би свършило работа 22 000 гласоподават за министри, които помнят, за специалисти, които почитат За субективния лист от 150 имена, имаше талази и от всеобщ индивидуален избор на уеб страницата: най-активни бяха очевидно последователи на ГЕРБ и  Политическа партия, най-яростни за Бойко Борисов и Кирил Петков Служебните министри на Гълъб Донев събраха внушително количество поддръжка – въпреки всичко ръководят по-дълго от екипа на Кирил Петков
Премиери, вицепремиери и министри, които българите помнят, както и специалисти, които почитат, се оказаха като нужен профил за работещо в тази институционална рецесия държавно управление.

Това в едно изречение е резултатът от анкетата на “24 часа ”, която преди 10 дни публикувахме в хартиения вестник и бе отворена за гласоподаване на уеб страницата.

“24 часа ” подреди индивидуален лист от 150 имена за допитването до читателите.

Идеята и претекстовете да се огледаме за хора, които сме уверени, че ще свършат работа, бяха прочетени на уеб страницата 24chasa.bg от над 150 хиляди души.

Близо 22 000 гласоподаваха онлайн.

Както бе субективно спретнат нашият лист, подобен беше и вотът. В избрани дни последователи на ГЕРБ или “Продължаваме смяната ” динамично променяха резултата.

За всеки пост – премиерски или министерски,

можеше да се гласоподава за повече от едно име,

по тази причина някъде сборът на процентите надвишава 100. Целта бе да открием управнически потенциал за изпълнителната власт – нещо, което партиите не съумяха да създадат през последните 2 година

В листата са 150 българи. Повечето от тях са били в екипите на 22-те държавни управления, управлявали след 1990 година Включихме и разпознаваеми специалисти. (Кой какъв брой гласа получи – виж по-долу.)

Целта беше да предизвикаме и размисъл за промяната на поколенията в българската политика. (Виж какво споделиха политолог и обществен психолог по този въпрос по-долу).

Активизирането на твърдите ядра пролича, когато в допитването за желаните за министър председател първо “дръпна ” Бойко Борисов, след това внезапно набъбна онлайн вотът за Кирил Петков.

Последва нова вълна от гласоподаване

за водача на ГЕРБ. Оспорвана конкуренция с гласовете имаше и в желанията за финансов министър сред Владислав Горанов и Асен Василев, след това вотът обаче за Горанов “дръпна ”, което подсказва по-добра централизация на последователите на ГЕРБ.

 

Особено забавно бе гласуването за служебните министри. В хода на тази анкета говорихме с доста представители на бизнеса, които повтаряха един доста значим признак –

служебният кабинет на Гълъб Донев е може би най-отвореният към външния свят

от екипите, определени от Румен Радев. Освен това той ръководи по-дълго от постоянното държавно управление на Кирил Петков, което направи разпознаваеми министрите.

По тази причина един  Никола Стоянов  е тъкмо толкоз различим като стопански министър, колкото Кирил Петков, който беше на този пост в първото служебно държавно управление на Румен Радев през 2021 година

Трендът, че хората от служебното държавно управление “Донев ” са разпознаваеми, проличава по резултатите: самият  Гълъб Донев  е трети, въпреки и с много по-малко проценти от Борисов и Петков в гласуванията за министър председател.

Вътрешният министър  Иван Демерджиев  води желанията в бранша Министерство на вътрешните работи. Вицепремиерът по ръководство на европейски средства  Атанас Пеканов,  правосъдният  Крум Зарков  и спортният министър  Весела Лечева

са с втори резултат в своите министерски браншове

Повечето от останалите служебни министри от кабинета “Донев ” също са с резултат, съпоставим с този на техни сътрудници от постоянни държавни управления.

Любопитно е, че за трима министри в превоза има съвсем идентичен брой гласове.

Въпреки преднината на  Росен Желязков  трима са с идентичен резултат – милионерът  Николай Събев,  който пое министерството за малко при “Промяната ”,  Христо Алексиев,  който се връщаше на този пост на няколко пъти като длъжностен министър, и  Петър Мутафчиев,  който оглавяваше ведомството преди много сериозен интервал.

Хората помнят и министъра на икономиката  Николай Василев  от времето на Сакскобургготски. Вероятно е по този начин, тъй като неотдавна той бе стартиран в несбъднат кабинет на Слави Трифонов, а и

се изявява съществено като специалист

Подобна е обстановката и с  Меглена Плугчиева,  която бе в земеделието и ръководството на еврофондовете преди най-малко 15 година, а след това имаше посланически задачи. Тя попадна като вицепремиер по еврофондовете и екологията в следващия несбъднат кабинет преди месец.

Друг забавен тренд са високите резултати на хора, които не са били министри: известният правист, някогашен началник на Народното събрание и ексслужебен премиер  проф. Огнян Герджиков  е с максимален избор за министър на правораздаването.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР