Анкара изразила готовност да придобие американски системи за ПВО. Такова

...
Анкара изразила готовност да придобие американски системи за ПВО. Такова
Коментари Харесай

Обрат: Турция се отказва от руските ракети С-400, сега иска американски Patriot

Анкара изразила подготвеност да придобие американски системи за Противовъздушна отбрана. Такова изказване направил по време на визитата си във Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от американски издания.

По подобен метод Турция дали да се разбере, че в случай че Пентагонът склони да им достави най-нови ЗРК, турските военни ще се откажат от концепцията да купят аналогични системи от Русия.

Чавушоглу напомнил на сътрудника си Майкъл Помпео, че преди договарянията с Москва за С-400 Анкара изпратила надлежно питане до Вашингтон, само че получила отвод. Едва тогава бил потърсен различен вид.

Допреди няколко месеца договорката на Русия и Турция по отношение на продажбата на четири дивизиона С-400 изглеждаше нерушима. Москва даже откри кредитна линия, след което турците внесоха задатък и беше избран краен период на доставката 2020 година Общата сума възлизаше на към 2,5 милиарда $.

През март Съединени американски щати минаха към директен напън по отношение на Анкара да се откаже от съветските ракети. Държавният департамент стартира да шантажира, че ще откаже да продаде на Турция изтребители F-35, транспортни вертолети и друга техника. Едновременно със заканите Съединени американски щати предложиха на Анкара последна трансформация Patriot PAC-3.

Според специалисти цялата игра на Анкара е за да реши „ кюрдския въпрос”, като преди всичко Съединени американски щати да бъдат накарани да спрат поддръжката за кюрдите.

Руски специалисти овреме предупреждаваха, че договорката за С-400 носи политически темперамент, защото във военнотехнически проект турската войска е обвързана със западни технологии и преходът към съветски системи би бил нерационална стъпка.

Изходът към обстановката с С-400 обаче ще развърже опцията Москва обществено да предефинира връзките с Анкара и на първо място в Сирия, където съветските задължения към турците към този момент не бяха настоящи и им бяха в тежест.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР