Ангорските зайци са порода домашни животни, с произход от Турция.

...
Ангорските зайци са порода домашни животни, с произход от Турция.
Коментари Харесай

Кои са най-важните грижи за ангорски заек?

Ангорските зайци са порода домашни животни, с генезис от Турция. Там са високо ценени поради луксозната им четина. Как да се грижим за подобен домакински любим? Това е въпрос, който всеки предстоящ собственик би трябвало да се зададе преди да осинови това пухкаво прелестно творение.

Като начална информация е нужно да се знае, че ангорските зайци са 4 типа - британски, френски, великански и сатенен. Всеки от тях е с друга величина, цвят на козината, само че всички се отглеждат общо-взето еднообразно.

Необходими са 3 съществени дейности, с цел да бъде здрав и жизнен домашният ангорски заек - добра храна, постоянни извършения и четкане на козината.

Ангорските зайци са деликатни животни. Те не устоят топлота над 30 градуса и под 10 градуса. Затова клетките им не трябва да са покрай студени или горещи източници, а в случай че излязат отвън помещението, би трябвало да се пазят да не се намокрят.

Изисквания към клетката на заека

Ангорският домакински скокливец прекарва доста време в клетката си по тази причина условията към нея са значими. Подходящият размер е преди всичко. Един възрастен заек може да стигне до 4 кг и това е опорната точка за избор на размера на жилището му. За да упражнява мускулите си, ангорският заек би трябвало да се движи умерено вътре. Необходимо е място за тоалетните потребности, храната и водата на питомеца.

Хранене на ангорски заек

Това тревопасно животно се храни с фураж, зеленчуци и плодове за зайци. Ключова част от диетата му е сеното и той постоянно би трябвало да има прясно сено в клетката си. Плодовете може да се включат 3 пъти в седмицата в менюто, а пресните зеленчуци и пелети са нужни всеки ден.

Гранулите е нужно да бъдат от премиум клас и те са добавката към естествената храна.

Грижа за козината на ангорския заек

 Ангорски заек

Косъмът на ангорския заек е дълъг и пълен и се употребява в текстилната индустрия. Терминът ангорска вълна разказва това, което получаваме от този красавец.

Палтенцето на ангорския заек се нуждае от дълготрайно четкане най-малко 3 пъти в седмицата с подобаваща четка. Не би трябвало да бъде твърда, тъй като кожата на дългоушкото е доста сензитивна и може да се нарани.

Това животно е доста плашливо, по тази причина грижата за ангорския заек би трябвало да се прави деликатно, като преди този момент домашният питомец би трябвало да се погали и успокои, а след това постепенно да се изчетква вълната, като се стопира всякога, когато стане нервозен, до момента в който се успокои още веднъж.

Декоративните зайци, сходно на котките, от време на време гълтам косми от козината си и по тази причина е нужно да им се дава малцова паста за пречистване.

Къпането на заека става един или два пъти в годината. Като тази процедура също би трябвало да се извършва доста деликатно, с цел да не се стресира животното. После е нужно добре да се изсуши, с цел да не настине.

Ноктите и зъбите на заека на този питомец порастват през целия му живот и по тази причина изискват особено внимание. Подрязването на ноктите и комплицирана процедура, при която би трябвало да се внимава с изключение на за това да не се стресира домашният любим, само че и да не се изреже розовата част от нокътя, тъй като там са ситуирани капиляри.

За зъбите би трябвало да се обезпечи дърво за гризане, с цел да може скокльото да поддържа зъбите си. Ако въпреки всичко те нарастват прекомерно доста, нужно е да се потърси помощта на ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР