Ангорските котки по рождение имат доста добър имунитет, като поради

...
Ангорските котки по рождение имат доста добър имунитет, като поради
Коментари Харесай

Заболявания при ангорските котки

Ангорските котки по рождение имат много добър имунитет, като заради това много рядко страдат от някакви котешки болести. Разбира се, че това не е застрахова за породата напълно, само че въпреки всичко има заболявания, от които тези животни боледуват по-често. Така да вземем за пример може да се каже, че те са белязани с глухота по рождение, защото процентово много постоянно се раждат с този кусур.

Заболявания при ангорските котки

Една от присъщите болести при ангорските котки е хипертрофичнатаа кардиомиопатия. За страдание, съвсем постоянно това заболяване води до гибел при котките.

Само при ранна диагностика има възможност за удобна прогноза, в случай че се стартира навременно лекуване на болната ангорска котка. Другото съществено положение е атаксията, като това е нервно-мускулно разстройство, което постоянно води до парализа и гибел при котките.

Дисплазията на тазобедрената става е заболяване, което се среща много постоянно при някои породи котки, в това число при ангорските котки. Провокиращи фактори на това положение могат да бъдат разнообразни аргументи, като да вземем за пример:

- недостиг на калций;

- травма;

- рахит;

- ранна кастрация / стерилизация;

- затлъстяване на котката;

- хиподинамия.

 Ангорска котка

Също по този начин ангорските котки могат да страдат от болести на централната нервна система. В тази група се причислява атаксията, която съставлява двигателно разстройство, при което се получава нарушение на функционалностите на ЦНС.

Животното има некоординирана походка и нарушена съгласуваност. Болестта не визира интелигентността и съобразителността на питомеца, само че редуцира живота на котката или доста утежнява нейното качество.

Ангорските котки боледуват и от проблеми с пикочната система, въпреки и не толкоз постоянно, само че въпреки всичко всеки виновен собственик е значимо да знае и за тях. Едно от най-честите в тази група е бъбречнокаменната болест. Причината за това е, че pH на урината се покачва, заради високата централизация на магнезиеви соли, което надлежно води до образуването на камъни. В този случай храненето на ангорската котка би трябвало да е доста деликатно подбрано.

Болестите на сърдечно-съдовата система се срещат и при ангорските котки, въпреки и не доста постоянно. Една от тях е хипертрофичната кардиомиопатия, която е сърдечна патология, при която стените на лявата/дясната камера се удебеляват.

 Болести при ангорските котки

Това води до понижаване на размера на циркулиращата кръв, защото миокардът губи способността си да се отпуска. Ако дребните котенца са получили болестта си от родителите си, тогава патологията се развива в много ранна възраст към 1-3 година.

И в случай че някои болести са наследствени, то другите значително зависят от вашите грижи за ангорската котка. Също по този начин не забравяйте за постоянните медицински прегледи при ветеринар, като по този начин ще можете да следите положението на животното, както и да се открият рано другите здравословни проблеми, когато се подават по-лесно на лекуване.

Във всеки един случай, в случай че решите да си вземете този сладостен пухест другар, няма да съжалявате нито за момент. Вижте нашите разгласи и цени за ангорска котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР