Ангорска котка е много красиво животно и породата е сред

...
Ангорска котка е много красиво животно и породата е сред
Коментари Харесай

Ангорска Котка

Ангорска котка е доста красиво животно и породата е измежду желаните за домашни любимци. Красотата на Ангорска котка е известна от доста епохи и тя е била фаворитка на монарси и аристократи.

История на Ангорска котка

Смята се, че Ангорската котка, както и множеството домашни котки, е произлязла от дивите африкански котки. Ангорската котка, известна още като Турска Ангорска котка и даже като Турска Ангора, се загатва в писмени документи от XVI век. Ангорската котка е наречена на името на турския град Анкара, който в древността е бил прочут като Ангора. През XVIII век Ангорските котки са били извънредно известни в Европа и са били приоритет единствено на най-богатите хора, както и на аристократите. Породата станала известна бързо поради красивата си котешка четина и положителния си темперамент. През 1877 година Ангорска котка е показана за пръв път в Лондон по време на първото ревю на котки. Сто години по-късно е признат стандартът на Ангорска котка.

През 30-те години на предишния век в Турция е почнало развъждането на Ангорски котки с разнообразни на цвят очи. Тяхното излизане от страната било изрично неразрешено, тъй като съгласно локална врачка създателят на република Турция Ататюрк щял да се завърне във тип на бяла Ангорска котка с разнообразни на цвят очи. През 60-те години на предишния век възбраната да се изкарват Ангорски котки от Турция отпаднала изцяло, което довело до разпространяването на породата в Европа и Съединени американски щати. Дотогава в Европа се развъждали единствено потомци на съществуващите отпреди възбраната Ангорски котки.

През вековете външният тип на Ангорската котка не се е трансформирал изключително. Днес Ангорската котка се среща най-вече в Европа, само че породата е известна и в Съединени американски щати, където две Ангорски котки са пристигнали при започване на 60-те години на предишния век и са сложили началото на развъждането на тази порода в Америка. Някои интернационалните фелинологични асоциации одобряват за Ангорска единствено котка, която е с потвърдено потекло, произхождащо от Турция. Първоначално се е признавал единствено белият цвят на козината като стандарт на породата, само че след средата на ХХ век в стандарта са позволени и разнообразни други цветове.

Стандарт на Ангорска котка

Козината на Ангорска котка е пухкава, като на опашката образува красиви едри ресни. Освен чисто бяла, цвят козината на Ангорската котка може да бъде черна, сива, червеникаво кафява и всеки различен цвят като се изключи шоколадов и с присъщите за Сиамските котки тъмни шарки по златиста четина. Котките в бяло са доста красиви. Турската Ангорска котка е елегантна котка, която е по-едра от доста други породи котки. Въпреки че е по-едра, тя е грациозна и изящна. Тялото ѝ е съразмерно, като задната част наподобява леко повдигната. Шията е издължена и мускулеста, гръдният панер е добре развъртян, гърбът е затрупан с мускули.

Крайниците са дълги и не доста тънки, с изящни кръгли лапи. Опашката се оприличава на щраусово перо поради изобилните ресни. Главата на Ангорска котка е необятна и е с форма на извърнат триъгълник. Брадичката е заоблена. Носът е със междинна величина. Ушите на котката са относително дребни, със заострени краища. Очите са сини или кехлибарени, само че се позволява и зелен цвят на очите. Обикновено черните Ангорски котки имат очи, които са съвсем оранжеви на цвят. Срещат се и бели Ангорски котки с друг цвят на очите, като едното нормално е синьо, а другото е кехлибарено. По-рядко се среща комбиниране на синьо и зелено око.

 Ангорски котки

Грижи за Ангорска котка

Ангорската котка има потребност от много грижи, с цел да наподобява козината ѝ постоянно съвършено. Това е особено за дългокосместите породи котки. Тя би трябвало да се сресва всеки ден, а по време на промяната на козината – по два пъти на ден. Препоръчва се къпането на котката да става по време на промяната на козината, което подкрепя и форсира процеса. Къпането на Ангорската котка би трябвало да става единствено със специфичен шампоан за котки с дълга четина. Препоръчва се Ангорската котка да се отглежда в жилище, само че може да бъде пускана и в двор. Ако Ангорската котка живее в апартамент, е добре да има доста играчки, защото тя елементарно може да се отегчи, когато стопанинът на котката го няма. Ангорската котка има потребност от свое кътче, където да се усеща сигурна, само че най-вероятно ще избра да спи в леглото ви, в случай че я допуснете там. Зъбите на Ангорската котка имат потребност от разчистване, защото в случай че натрупат зъбен камък, се скапват доста бързо.

Обучение на Ангорска котка

Ангорската котка е доста интелигентна и предстои на образование и дресура. Тя елементарно може да бъде научена да минава през обръч, да сяда по команда, да прескача трудности и да идва по команда. Ангорската котка може да бъде научена да извършва и по-сложни команди, само че това изисква доста време и самообладание от страна на стопанина си. В някои циркове се показват дресирани Ангорски котки.

Хранене на Ангорска котка

Храненето на Ангорската котка би трябвало да бъде уравновесено, с цел да получава тя задоволително потребни субстанции, без да наддава непотребни килограми. Можете да храните Ангорската котка с висококачествени сухи храни, като храненето се комбинира и с консерви. Не се предлага да храните Ангорската котка единствено със суха храна. Ако храните Ангорската котка с натурални артикули, предлага се да допълвате менюто ѝ с нужните за вярното развиване на животното витамини и минерали.

Ако котката живее в апартамент, добре е да ѝ се дава котешка трева – във тип на растение или на хапчета. В менюто на Ангорската котка могат да участват кисело мляко, твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, нискомаслена сметана, зеленчуци – сварени или сурови, термично обработени субпродукти. Над 60 % от менюто на Ангорска котка би трябвало да е формирано от месо, като свинското и овнешкото месо не се предлагат. Допустимо е в менюто на Ангорска котка да има заешко, пилешко, пуешко, телешко и агнешко месо. Може да давате на Ангорска котка сварена и обезкостена риба. Не се предлага да храните Ангорската котка със сладки произведения, тестени произведения, шоколад, пикантни и прекомерно солени храни.

Заболявания на Ангорска котка

Ангорската котка не е податлива на доста котешки болести, само че все пак тя може да страда от хипертрофична кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което се среща най-вече при младите котки, и постоянно приключва съдбовно. Друг здравословен проблем на Ангорската котка, е неналичието на съгласуваност на мускулите и проблеми с равновесието. Заболяването се среща единствено при тази порода и се назовава Атаксия на Турската Ангора. Това заболяване може да бъде диагностицирано още в най-ранна възраст, само че за жалост не се поддава на лекуване, въпреки че има няколко случая на Ангорски котки с атаксия, които са доживели до дълбока напреднала възраст.

 Турска Ангора

Любопитни обстоятелства за Ангорска котка

Грациозното телосложение на Ангорската котка ѝ разрешава да скача доста добре и когато го прави, в профил наподобява, все едно лети.

Характерът на Ангорската котка е добросърдечен и тя доста мощно се привързва към стопаните си. Ако би трябвало заради някакви аргументи да смени стопанина си, Ангорската котка може да изпадне в дълга и от време на време нелечима меланхолия. Ангорската котка не обича да е сама и е в положение да стои в скута на стопанина си с часове.

Не се предлага да взимате Ангорско котенце, което е на по-малко от три месеца. До тази възраст то би трябвало да е с майка си и да се храни с нейното мляко. Освен това преди да навърши три месеца, котенцето не е готово да смени метода си на живот и ще получи огромен стрес от новия дом и новите стопани. Препоръчително е при покупка на Ангорска котка да желаете документи, които удостоверяват нейното потекло, защото доста недобросъвестни продавачи могат да ви продадат котенце, което единствено наподобява на ангорско.

Недостатъци на Ангорска котка

Ангорската котка има прекомерно огромна потребност от грижи за козината, което може да се стори досадно на някои стопани. Голяма част от белите Ангорки, които са котки със сини очи или с друг цвят очи, са изцяло глухи. Това провокира много съществени компликации по време на развъждането на котките и те могат да станат жертва на произшествия даже в жилището.

Ангорската котка е доста мъдро животно, склонно да прави някои бели. Тя елементарно се научава да отваря порти и шкафове, да включва и да изключва лампата.

Ако постоянно сте желали да си вземете ангорска котка, предлагаме да разгледате тези разгласи за котета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР