Англо-германска мултинационална компания за пътувания и туризъм TUI продължава да

...
Англо-германска мултинационална компания за пътувания и туризъм TUI продължава да
Коментари Харесай

Tui умножава загубите, приключва финансовата година с дълг над 7 млрд. евро

Англо-германска мултинационална компания за пътувания и туризъм TUI продължава да страда от отсъствието на туризъм по целия свят. След приключването на последната си фискална година (септември 2019 година до септември 2020 г.) с исторически загуби от 3,1 млрд. евро, резултатите за тримесечието сред октомври и декември 2020 година удостоверяват, че светлината в края на тунела е към момента надалеч, написа. 

Оборотът на компанията спадна с 88%, от 3,8 милиарда евро на 478 милиона евро, до момента в който загубите се усилиха осем пъти от 105,4 на 813 милиона евро. Липсата на бизнес е принудила компанията да " изгаря " по 1,8 милиона евро дневно от септември 2019 година Дупка, която туроператорът се е опитал да покрие посредством осъществяването на многогодишния проект за понижаване на разноските, с което има намерение да спести 400 милиона евро годишно до 2023 година

Само през последното тримесечие компанията регистрира понижение на разноските до 300 милиона. Успоредно с това обаче дългът продължава да пораства неудържимо, значително с помощта на другите стратегии за помощ, насърчавани от немското държавно управление. За дванадесетте месеца сред декември 2019 година и декември 2020 година чистият дълг на компанията е повишен с 41,5% (2,1 млрд. евро в безусловно изражение) до 7,1 милиарда евро. Туроператорът е една от фирмите, които са се възползвали най-вече от избавителните ограничения на немското държавно управление, с три пакета помощи на обща стойност 4,8 милиарда евро.

На изключителното заседание, извършено на 5 януари, 98% от акционерите гласоподаваха в поддръжка на обстоятелството, че последната помощ от немския изпълнителен орган посредством Фонда за икономическа стабилизация (420 милиона евро) може да бъде преобразувана в акции на TUI. В случай, че това събитие се стане факт, Германия може да има до 25% от капитала на туроператора. Последното избавяне включва неконвертируем дял в акции за 671 милиона евро и 200 милиона евро кредитна линия посредством Германската банка за развиване (KfW). Всички тези инжекции разрешиха на компанията да има ликвидна позиция от 2,1 млрд. евро към 3 февруари 2021 г. 

С оглед на идния летен сезон на 2021 година компанията се доверява на възобновяване на икономическия подтик до лятото. В същото време обаче резервациите за ваканционни пакети за идващия висок летен сезон към момента са с 44% под равнището, записано през 2019 година, последната лятна акция преди пандемията. Въпреки това TUI възнамерява да резервира 80% от офертите за 2019 година и за тази акция, като цените могат даже да надвишават равнищата отпреди рецесията с 20%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР